13.04.2024.
HomeNovostiFahrudin Solak mora u četvrtak u zatvor: Šta je sa Fadilom Novalićem?

Fahrudin Solak mora u četvrtak u zatvor: Šta je sa Fadilom Novalićem?

Fahrudin Solak, suspendovani direktor FUCZ-a koji je pravosnažno osuđen u aferi “Respiratori” na šest godina zatvora, dobio je uputni akt Suda BiH kojim se mora javiti na izdržavanje kazne zatvora u KPZ Vojkovići 29.februara, javljaju federalni mediji.

Za sada nije poznato hoće li njegovi advokati tražiti odgodu izdržavanja kazne zatvora. Za sada takav akt nije stigao u državni zatvor, piše Avaz.

Solakova advokatica Marsela Bajramović, na pitanje da li je tražila odgodu, rekla je jutros da ne može ništa komentarisati, jer je sve do Suda, s kojim je u komunikaciji.

Presudom Suda BiH u predmetu “Respiratori” Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Fahrudin Solak na šest godina i direktor “Srebrene maline” Fikret Hodžić na pet godina.

Njih trojica, prema presudi, zajedno su zloupotrijebili javni sistem nabavke prilikom čega je utrošeno 10,5 miliona KM. Novalić je kriv s obzirom na položaj premijera FBiH koji je imao, Solak zbog pozicije direktora FUCZ-a, koja je u tom trenutku bila jedna od najvažnijih instanci za pandemijske nabavke, a Hodžić kao direktor firme “Srebrena malina” koja je učestvovala u nabaci respiratora.

Ima li zahtjeva

Kada je u pitanju Novalić, nedavno je objavljena informacija da se u zatvor mora javiti 6.marta. Međutim, u KPZ Vojkovići uputni akt Suda još nije stigao. Moguće je da će tražiti odgodu izdržavanja. O tome mora odlučiti Sud.

Za sada nije poznato ni kada će se na izdržavanje kazne javiti osuđeni Hodžić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti