16.06.2024.
HomeNovostiTokom operativne akcije "Zip" na području Kladnja slobode lišeno jedno lice

Tokom operativne akcije “Zip” na području Kladnja slobode lišeno jedno lice

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su u nastavku operativne akcije “Zip” na području Kladnja slobode lišili jedno lice.

Privedena osoba je sprovedena u prostorije SIPA-e, gdje je nad njom izvršena kriminalistička obrada i ispitivanje u svojstvu osumnjičenog. O daljem statusu navedenog lica će se u zakonskom roku odrediti postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Lice je lišeno slobode po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i uz nadzor Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela “organizovani kriminal” u vezi sa krivičnim djelima “krijumčarenje lica”, “organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Podsjećanja radi policijski službenici SIPA-e su 06. februara ove godine realizovali operativnu akciju “Zip”, kojom prilikom je slobode lišeno devet lica, koja je rezultat višemjesečne provedene istrage u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, uz podršku Europola, kada je zadokumentovano krijumčarenje oko 70 osoba državljana Republike Turkiye iz Bosne i Hercegovinu u Republiku Hrvatsku, te dalje u zemlje Evropske unije.

Krijumčarenje je vršeno na način da su lica prevožena skrivena u kamionima sa teritorije Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti