24.02.2024.
HomeNovostiJesu li monstruozna ubistva u posljednjih nekoliko godina, posljedica brojnih anomalija i...

Jesu li monstruozna ubistva u posljednjih nekoliko godina, posljedica brojnih anomalija i devijacija u društvu

Svirepa i brutalna ubistva u Bosni i Hercegovini, nastavljaju puniti stupce crne hronike. Nedavno, mučko ubistvo Saše Kulišića u Doboju, čiji detalji cure iz dana u dan, te iznova šokiraju javnost kako u BiH, tako i u cijelom regionu, tek su jedan od šokantnih zločina zabilježenih u proteklim godinama. U Banjaluci se desilo još jedno ubistvo. U stanu, u Beogradskoj ulici policija je zatekla tijelo pedeset- trogodišnjeg Zvonimira Stefanovića, sa ubodnom ranom u predjelu grudnog koša. Stoga smo, zatražli odgovore – zašto nam je narušen sigurnosni ambijent? Jesu li monstruozna ubistva u posljednjih nekoliko godina, posljedica brojnih anomalija i devijacija u društvu?

MIRNA MILJANOVIĆ, glasnogovornica MUP-a RS

„Za brzu i efikasnu reakciju jako je bitna i saradnja sa građanima.

Kao i nakon nedavnog svirepog ubistva u Doboju policija je i juče u Banjaluci odreagovala munjevito. Nakon obavljenog uviđaja uhapšena je ženska osoba koja se može dovesti u vezu sa ubistvom, a koja je sa žrtvom zadnjih nekoliko mjeseci živjela u stanu u kojem je počinjen zločin. U oba ova slučaja policija je pohvalila saradnju sa građanima.

MIRNA MILJANOVIĆ, glasnogovornica MUP-a RS

„Za brzu i efikasnu reakciju jako je bitna i saradnja sa građanima i jako je bitno da građani dijele informacije sa nama i sarađuju sa policijom. Mnoge istrage nikada ne bi bile ni sprovedene do kraja pa ni rješene mnogi predmeti da nema te dobre saradnje sa građanima“.

Za oba posljednja ubistva, i u Doboju i Banjaluci, ali i brojna druga proteklih godina širom BiH, karakteristični su brutalnost i svirepost.

ARMIN KRŽALIĆ, profesor sigurnosti na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

„Ako gledamo sa aspekta lične sigurnosti i posebno sa aspekta oružanog nasilja onda se ta krivična djela izdvajaju. Ona na neki način narušavaju sigurnosni ambijent“.

Spisak monstruznih ubistava u posljednjih nekoliko godina je dug. To je posljedica, smatraju stručnjaci, brojnih anomalija i devijacija u našem društvu.

VEDRAN FRANCUZ, sociolog

„Ono što možda nije dobro u ovom svemu jeste da je danas naše društvo dosta svjedoči poljuljanim vrijednostima. Imamo tu jednu kratku empatiju. Kratkoročno izražavanje žaljenja. Komentari. I sve se na tome završi do sljedeće slične situacije“.

 ALEKSANDAR MILIĆ, psiholog

„Uveliko se treba razgovarati upravo o ozdravljenju čitave zajednice. S jedne strane zajednica utiče negativno na zdravo odrastanje i na ponašanje ljudi, a s druge strane pojedinci nam čine lošu zajednicu. Možemo samo očekivati da zdravi pojedinci čine i zdravu zajednicu“.

Zadnjih nekoliko godina, a po svemu sudeći i ovu 2024-tu, pamtićemo po brojnim jezivim zločinima, koji naročito zbog hladnokrvnog načina izvršenja, uvijek iznova šokiraju građane.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti