01.03.2024.
HomeNovostiDF odbio poziv 'Trojke' na pregovore o izmjenama Ustava i Izbornog zakona...

DF odbio poziv ‘Trojke’ na pregovore o izmjenama Ustava i Izbornog zakona zbog Konakovića

Demokratska fronta neće prihvatiti poziv “Trojke” (SDP, NIP, NS) na pregovore o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine sa ciljem implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava zbog, kako su naveli, jasno formulisanih i javno iznesenih stavova predsjednika stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića.

“Demokratska fronta smatra da je besmisleno vršiti ikakve pregovore da bi se ispunio određeni cilj kada inicijator pregovora i prije samih pregovora ističe stavove i pozicije koji su prepreka a ne put do cilja, odnosno put do implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava”, saopšteno je iz DF-a.

Kako su naveli, stavovi predsjednika Naroda i pravde, naročito oni o izboru članova Predsjedništva BiH nisu nikakva slučajnost i lapsus.

“O tome svjedoče i javni istupi zastupnika iz iste stranke koji zagovaraju asimetričan i indirektan izbor članova Parlamenta BiH, što je potpuno nedemokratski i neprihvatljivo a čime su jedino prijatno iznenađeni u HDZ-u i SNSD-u”, dodali su.

Iz Demokratske fronte su naveli da “otežavajuću okolnost za odziv na pregovore predstavlja činjenica da još nije razriješen slučaj pokušaja sabotaže presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević, sa čime su povezani pojedini kadrovi Trojke”.

“Stoga se postavlja pitanje kako se i u tome kontekstu istovremeno može sabotirati implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava i pozivati druge na realizaciju istih, bez da se prethodno nisu utvrdile pomenute okolnosti”, poručili su.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti