01.03.2024.
HomeNovostiPonovo odgođeno ročište Miloradu Dodiku u Sudu BiH

Ponovo odgođeno ročište Miloradu Dodiku u Sudu BiH

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je ponovo odgođeno ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika Republike Srpske Milošu Lukiću.

Lukić se danas nije pojavio na ročištu iz zdravstvenih razloga, pa je sudija Mirsad Strika predložio da se postupak u ovom slučaju razdvoji, odnosno da se odvojeno sudi Dodiku i Lukiću.

Glavni pretres odogođen je za 30. januar.

Dodikova odbrana tražila je izuzeće sudije Mirsada Strike i još sedam sudija koji su aktivni na ovom predmetu. Njihov zahtjev je odbijen, kao i zahtjev da se suđenje iz Sarajeva premjesti u Banjaluku.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u periodu od 1. do 9. jula, svjesno, iako su znali da je visoki predstavnik donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti