24.02.2024.
HomeNovostiNa putu prema Briselu: Evropa zove, a gdje smo mi?

Na putu prema Briselu: Evropa zove, a gdje smo mi?

Ispratili smo još jednu godinu, u kojoj nismo uspjeli ni kupiti kartu, a kamoli ukrcati se na voz za Brisel. Uz sav optimizam, žuto svjetlo nije pozelenilo, iako je skoro do zadnjeg trena tinjala nada da će ova zima otopiti zaleđene reforme.

Iako se evropsko proljeće za Bosnu i Hercegovinu očekivalo trinaestog u decembru, ono stoji iza barikade, s podignutom rukom.

ŠARL MIŠEL, predsjednik Evropskog vijeća

“Bosna i Hercegovina će sačekati do marta. U martu će podnijeti izvještaj o napretku, kada ćemo odlučiti da li ćemo otvoriti pregovore sa njima.”

Šta se uopšte može promijeniti do marta? Kako za dva mjeseca dogovoriti ono što nismo uspjeli dvije decenije?

MILORAD DODIK, predsjednik SNSD-a (5.12.2023.)

“Ja sam predložio da se stavi Zakon o sudu, Zakon o pranju novca, kako se to zove, da se riješi problem broja 112, tako što će Vlada Republike Srpske i Vlada Federacije usvojiti isti broj i on bukvalno važiti na prostoru čitave Bosne i Hercegovine, tako i sa elektronskim potpisom, ne trošimo vrijeme na glupostima, dal’ trebamo prenijeti nadležnosti ili ne treba.”

DRAGAN ČOVIĆ, predsjednik HDZ-a BiH (28.11.2023.)

“Što manje izjava u javnosti koje će biti opterećenje za naš evropski put, bit će nam svima lakše.”

Ovakva priča, tipična za sastanke sa evropskim zvaničnicima i u Briselu, na domaćem terenu uglavnom ne važi. Najčešće se entitetske nadlažnosti potežu i gdje treba i gdje ne treba, zbog čega je tek u samom finišu godine usvojen dugo očekivani dokument o saradnji sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu.

STAŠA KOŠARAC, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (12.12.2023.)

“To je jedan od iskoraka koji je Savjet ministara danas uradio, vodeći računa o nacionalnoj strukturi, entitetskoj zastupljenosti i, naravno, vrlo vidljivoj ustavnoj nadležnosti Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, kantona i Distrikta Brčko.”

Onog trenutka kada je Vijeće ministara prestalo biti jedina adresa s kojom Brisel pregovara, evropski put Bosne i Hercegovine značajno je usporen. I to je samo jedan od razloga što smo tu gdje jesmo.

ELMEDIN KONAKOVIĆ, ministar vanjskih poslova BiH (22.05.2023.)

“Ja sam u svom obraćanju rekao da ni Evropa nije uradila skoro ništa, da su spavali desetak godina na prostorima zapadnog Balkana, pa i Bosne i Hercegovine i da se to njihovo buđenje, a evo i naše, može iskoristiti u jednom pozitivnom procesu.”

Analitičari se pitaju kako to uopšte postići, s obzirom na stalne političke napetosti i blokade?

TANjA TOPIĆ, politička analitičarka

“Ostaje otvoreno pitanje, šta je to sljedeći korak, odnosno potez koji bi ih motivisao da se pokrenu s mrtve tačke i da se uhvate u koštac sa krupnim reformama koje neminovno slijede Bosni i Hercegovini i bez ispunjenja tih reformi teško se nadati nekom novom poklonu iz Evropske unije.”

LEJLA RAMIĆ-MESIHOVIĆ, profesorica međunarodnih odnosa (IBU)

“Bez jasnog plana ko šta radi, kako se preuzimaju obaveze, bez dinamiziranja procesa, bez ustanovljavanja uz pomoć kojih ljudskih resursa, koja ustanova, koji nivo vlasti, koja insitucija, do kojeg roka ima neko zaduženje, mi ne možemo da napravimo ništa ozbiljnije, kad je taj aspekt integracija u pitanju.”

Početak godine novi je test za političare u Bosni i Hercegovini. Hoćemo li do marta uspjeti spremiti obimno gradivo ili, po ko zna koji put, izgubiti godinu?

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti