08.09.2024.
HomeNovostiRaskida se ugovor sa Kinezima za izgradnju Bloka 7: Vlada FBiH dala...

Raskida se ugovor sa Kinezima za izgradnju Bloka 7: Vlada FBiH dala saglasnost

Vlada FBiH dala je prethodnu saglasnost na raskid Ugovora o izgradnji Bloka 7 u Tuzli, piše Istraga.ba. Istovremeno, data je prethodna saglasnost za otkazivanje Sporazuma o kreditnoj liniji sa Exim Bankom iz Kine.

“Zadužuje se premijer FBiH da uputi u parlamentarnu proceduru Informaciju o Analizi realizacije EPC Ugovora sa izgradnju Bloka 7 – 450 MW u Termoelektrani Tuzla radi informisanja Parlamenta FBiH o statusu Ugovora o inženjeringu, nabavci i izgradnji Bloka 7 i svih pratećih ugovora sa EPC izvođačem kao i Sporazuma o kreditnoj liniji sa Exim Bankom Kine”, navedeno je u Zaključcima Vlade FBiH usvojenim sredinom decembra.

„Što se tiče Termobloka 7, definitivno je da se on neće graditi. Sad je pitanje hoćemo li ići u arbitražu ili ćemo postići neki sporazum s onima s kojima je bio potpisan ugovor oko toga“, izjavio je federalni premijer Nermin Nikšić, ne pominjući uopće zaključke Vlade FBIH kojima je, faktički, započeo proces raskida ugovora sa Kinezima.

Priča o izgradnji Bloka 7 pokrenuta je tokom prvog premijerskog mandata Nermina Nikšića. Prve kontakte sa Kinezima ostvario je tadašnji lider SDP-a BiH i ministar vanjskih poslova BIH Zlatko Lagumdžija.

“Investicija Blok 7 je ustvari prva velika investicija u Elektroprivredi BiH otkad je Tito otvorio posljednji sličan pogon”, izjavio je tadašnji predsjednik SDP-a, a današnji ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija.

Kineski konzorcij je nakon toga predlagao alternativne kineske podizvođače za ključnu opremu )kotlove), što Elektroprivreda nije prihvatila, uz obrazloženje da alternativni podizvođač ne zadovoljava uslove.

“Mi smo uz saglasnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine donijeli odluku o neprihvatanju alternativnih ponuđača opreme zato što nemaju reference, znanje i iskustvo za realizaciju ugovora o izgradnji bloka 7. O tome smo upoznali i konzorcij uz molbu da pristupe realizaciji ugovorenih obaveza”, navedeno je na zvaničnoj web stranici Elektroprivrede BiH. Kompletan članak možete pročitati ovdje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti