19.05.2024.
HomeNovostiIzbori u Srbiji: RIK tvrdi da se glasanje odvija nesmetano, posmatrači navode...

Izbori u Srbiji: RIK tvrdi da se glasanje odvija nesmetano, posmatrači navode brojne nepravilnosti

U Srbiji se održavaju vanredni parlamentarni i pokrajinski izbori. Građani glasaju do 20 sati i na lokalnim izborima u 65 opština i gradova,  uključujući Beograd. Prema podacima Republičke izborne komisije (RIK) Srbije, izlaznost do 17 sati je 47,2 posto. Pravo glasa na ovim izborima ima više od 6,5 miliona birača, a glasa se na 8 hiljada 273 biračka mjesta. 

Posmatračka misija Crte: Veliki broj zabilježenih slučajeva organizovanog dovođenja birača na glasanje

Posmatračka misija Crte ocjenjuje da u dosadašnjem toku izbornog dana najveću zabrinutost izaziva veliki broj zabilježenih slučajeva organizovanog dovođenja birača na glasanje u Beograd iz drugih mjesta i zemalja, javlja Anadolu.

“Na više punktova u Beogradu primijećeno je koncentrisanje autobusa, kombija i individualnih vozila, čiji putnici se dalje razvoze na biračka mjesta u raznim dijelovima grada”, saopćeno je.

Po dosadašnjim saznanjima Posmatračke misije, Novi Beograd je “zbirno mjesto” za glasače iz Bosne i Hercegovine (uglavnom iz Republike Srpske), dok je na teritoriji opštine Palilula uočen veliki broj kombija koji dovoze glasače sa Kosova. Organizovano sprovođenje birača zabilježeno je i na Voždovcu i na Zvezdari.

Uvećava se broj prijava za izbornu korupciju – Posmatračka misija Crte prijavila je slučajeve u Malom Iđošu i Vršcu u kojima se grupama birača, organizovano sprovedenih na glasanje, po izlasku s biračkog mjesta daje novac. Do sada je Crta u toku izbornog dana uputila pet prijava za krivična djela u vezi s izborima.

Na dva posto biračkih mjesta u Srbiji i tri posto u Beogradu zabilježeno je neovlašteno prisustvo trećih lica. Paralelno vođenje evidencije notirano je na šest posto biračkih mjesta u Beogradu i četiri posto u Srbiji, a povrede tajnosti glasanja na tri posto birališta u glavnom gradu i četiri posto u cijeloj zemlji.

Izlaznost na parlamentarnim izborima na nivou Srbije do 16 sati bila je 42,1 posto (margina greške 0,8 posto), a u Beogradu 41,4 posto (margina greške 0,4 posto). Poređenja radi, na prošlim izborima je u izlaznost u ovom periodu bila 42,1 posto na nivou Srbije i 38 posto u Beogradu.

Kako dan odmiče, primjećuju se i povećane gužve na biralištima. S jedne strane, to može biti posljedica veće odgovornosti članova biračkih odbora u odnosu na obavezu da osiguraju da na biračkom mjestu bude samo onoliko birača koliko ima paravana. S druge strane, na pojedinim biračkim mjestima je primijećen neobično mali broj paravana, svega po dva.

Kako je navedeno, nastavlja se i onemogućavanje Crtinih posmatrača da rade svoj posao – nakon 17 slučajeva u kojima su posmatrači jutros spriječeni da prisustvuju pripremama za otvaranje i otvaranju biračkih mjesta, kasnije je u Žablju na dva biračka mjesta onemogućeno posmatranje, a posmatraču je prijetila i zastrašivala ga je nepoznata osoba koja nije član biračkog odbora.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti