01.03.2024.
HomeNovostiKo će dobiti poklon plate do polovine naredne godine u FBiH

Ko će dobiti poklon plate do polovine naredne godine u FBiH

Nema povećanja minimalne plate, ali poslodavci mogu svojim radnicima do sredine iduće godine bez poreza uplatiti dvije prosječne plate. Tako je odlučila Vlada Federacije BiH sa ciljem da ovakva uredba zaštiti radna mjesta, a rastereti poslodavce. Uredbom je određeno da maksimalna isplata iznosi do 2520 maraka. Ko će dobiti ovaj novac i šta kada ova odluka istekne?

Za dobrog radnika poslodavac u privatnom sektoru uradit će mnogo, jer je dobrog radnika sve teže naći, a bez njega. Novoj uredbi će se prilagoditi i privatnik. Anketirani građani žele da plate budu veće za sve radnike, ali ne misle da je ova odluka pravo rješenje, jer život je skup i nakon 30. juna do kada će ona trajati.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH pozdravlja odluku Federalne vlade.

SUAD EĆO, član UO Udruženja poslodavaca FBiH

“Trebaju je poslodavci u što većoj mjeri iskoristiti pogotovo kad je u pitanju realni sektor. Ja mislim da ćemo mi to znati itekako iskoristiti i da ćemo to primijeniti. Poslodavci su na velikom udaru kako uposlenike zadržati, mislim da kroz povećanje plate jedna od mjera je kako radnike zadržati unutar kompanije.”

Na poslodavcima je da utvrde način isplate, odnosno hoće li biti isplaćeno u šest dijelova ili jednokratno. Važno je naglasiti da isplata nije dio plate niti naknada, već je isključivo pomoć za radnike.

SAMIR KURTOVIĆ, Sindikat državnih službenika i namještenika FBiH

“Ono što je naša procjena Vlada je donijela prvenstveno radi privatnog i realnog sektora, jer oni imaju manja ta primanja. Mi i za državne službenike, namještenike od općina, gradova i kantona i Federacije, ćemo sigurno insistirati da se taj dio uredbe odnosi i na sve organe i sve javne ustanove u FBiH.”

U Sindikatu osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo zatražili su od kantonalne Vlade da ova vrsta pomoći bude isplaćena svim radnicima u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području ovog kantona.

SAUDIN SIVRO, Sindikat osnovnog obrazovanja KS

“Ovakva pomoć je potrebna u svim onim sektorima gdje imamo prosječnu platu koja je ispod 2000 maraka. Pozivamo sve poslodavce da isplatu tu neoporezivu naknadu svim radnicima u FBiH.”

Sa stajališta struke ovakvi potezi nisu obećavajući.

AZIZ ŠUNJE, profesor na Ekonomskom fakultetu UNSA-e

“To je kratkoročna mjera, Vlada ima dovoljno manevarskog prostora da smanji namete koje poslodavci imaju na neto platu, ti nameti su 70 procenata.”

Odluka koju je donijela Vlada Federacije nije obavezujuća, ona daje mogućnost isplate pomoći radnicima. Iako je činjenica da svaki poslodavac želi zadržati radnike, neki neće moći isplatiti ovu pomoć. Iz Sindikata smatraju da bi dugoročno rješenje bilo smanjivanje doprinosa poslodavcima, ali i povećanje minimalne plate, te se nadaju da će se ova pitanja riješiti, nakon što “istekne rok” ovoj neobavezujućoj odluci.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti