24.02.2024.
HomeNovostiEuropol se oglasio o Samardžiji, otkrili puteve kokaina i pranja "prljavog novca"

Europol se oglasio o Samardžiji, otkrili puteve kokaina i pranja “prljavog novca”

Europol se danas oglasio o hapšenju Mladena Samardžije na Jahorini, a kojem je Sud BiH danas odredio jednomjesečni pritvor, i otkrili su na koji način je krijumčaren kokain i heroin, te kako se “prao” novac od droge.

Iz Europola su naveli da je uhapšen bjegunac koji se nalazi na listi najtraženijih u Evropskoj uniji, te da je imao državljanstvo BiH i Slovenije i da je bio osumnjičen kao “navodni vođa međunarodne organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom kokainom i heroinom u Evropsku uniju, BiH, Crnu Goru i Srbiju.

“Uhapšenu osobu traže slovenačke vlasti i pod istragom je zbog trgovine drogom i pranja novca. Vlasti vjeruju da je osumnjičeni regrutovao saučesnike i obezbijedio im vozila sa namjenski napravljenim skrivenim pregradama za prevoz i prodaju kokaina i heroina. Potom bi zaradu oprali kupovinom nekretnina i luksuznih vozila. Tokom operativnih aktivnosti, organi reda zaplijenili su drogu, oružje i municiju, telefone, vozila, elektronsku opremu i više od 120.000 evra u gotovini”, saopšteno je.

Iz Europola su saopštili da su podržali operativne aktivnosti, olakšali razmjenu informacija i analitičku podršku.

“Na dan akcije, Europol je pružio daljinsku podršku za unakrsnu provjeru operativnih informacija u realnom vremenu”, istaknuto je.

Samardžiju su na Jahorini uhapsili pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, uz podršku Specijalne antiterorističke jedinice i Policijske uprave Istočno Sarajevo, a pod nadzorom Tužilaštva BiH, prenosi Mondo.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti