27.07.2024.
HomeNovostiProlongiran tender za nabavku aparata za radioterapiju u UKC Tuzla

Prolongiran tender za nabavku aparata za radioterapiju u UKC Tuzla

Nabavka aparata za radioterapiju jedan je od gorućih problema UKC-a Tuzla. Iako onkološki pacijenti prolaze kroz agoniju čekajući liječenje, i prinuđeni su odlaziti u druge bh. gradove, prolongiran je tender za nabavku  aparata za radiologiju. Probleme produbljuje i kašnjenje tranši sa federalnog nivoa.

Direktor Kliničkog centra navodi da je svim ostalim zdravstvenim centrima isplaćena druga i treća tranša, samo tuzlanskom nije.

Denijal Tulumović, direktor UKC-a Tuzla

„Uputili smo i prema Federalnoj vladi i prema Ministarstvu dopise u kojima ih upozoravamo, ukoliko se to nastavi, da će ići tužbeni zahtjev.”

S druge strane, borba oko osnivačkih prava i dalje traje. Kantonalna Vlada je odgovorila na apelaciju federalnog premijera Ustavnom sudu, između ostalog, da Ugovor o osnivačkim pravima između Federacije i Tuzlanskog kantona nikada nije potpisan i da Federalna vlada ne može biti suosnivač UKC-a.

Žarko Vujović, predsjednik Skupštije TK

„Ne možete vi automatski postati suosnivač a da prije toga ne učestvujete u zaključenju ugovora i svega onoga što proističe iz tog ugovora.”

Na pitanje da li je to povezano sa neisplaćenim tranšama, Vujović odgovara potvrdno, navodeći i činjenicu da UKC u najmnogoljudnijem kantonu dobija najmanje sredstava sa federalnog nivoa.

Žarko Vujović, predsjednik Skupštije TK

„Ne bih imao ništa protiv da sva tri kantona dobiju isto, i opet bi to bilo na uštrb Tuzlanskog kantona, jer zdravstvena zaštita je svakom potrebna, ali na takav način to rješavati, to je odraz jedne ucjene.”

Evo šta kažu građani o tenzijama zbog vlasničkih prava.

Zlatko Dukić, novinar

„Nije problem u UKC-u nego u onima koji su naumili i dobrim dijelom uspjeli pretvoriti u svoju političku lovinu.”

I dok traju političke tenzije, postavlja se pitanje ko i koliko razmišlja o pacijentima? I tender za nabavku aparata za zračenje je prolongiran, tako da će pacijenti i dalje putovati u druge gradove po terapiju.

Denijal Tulumović, direktor UKC-a Tuzla

„Ja ipak očekujem da ćemo u ovom mjesecu to realizirati.” 

Upite da li postoji volja za rješavanje vlasničkih prava i zašto nisu isplaćene tranše smo poslali i Federalnoj vladi, ali odgovore nismo dobili.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti