18.05.2024.
HomeNovostiUhapšene tri osobe u Foči i Istočnom Sarajevu zbog iznude, pravare i...

Uhapšene tri osobe u Foči i Istočnom Sarajevu zbog iznude, pravare i pranja novca

Policijski službenici Jedinice za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su, postupajući po naredbi Osnovnog suda Sokolac, uz kordinaciju Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, proveli akciju kodnog naziva “Tips” i lišili slobode tri osobe. 

Osobe inicijala M.S. iz Foče, F.V. i M.Š. iz Istočne Ilidže zbog osnova sumnje da su izvršili krivična djela prevare, iznude i pranja novca, saopćeno je iz MUP-a RS-a.

Na osnovu naredbi Osnovnog suda Sokolac izvršen je pretres kuća i prostorija koje su koristile uhapšene osobe. Pronađeno je i oduzeto više računara, više komada različitih mobilnih telefona, SIM kartica, nosača SIM kartica, uplatnice, isplatnice i evidencije koje se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Pretresi su izvršeni zajedno sa policijskim službenicima Policijske Uprave Istočno Sarajevo i MUP Кantona Sarajevo.

Nakon izvršene kriminalističke obrade, uz saglasnost postupajućeg tužioca OJT Istočno Sarajevo, dvije osobe su puštena na slobodu, a protiv njih izvještaj o izvršenim krivičnim djelima će biti proslijeđen nadležnom tužilaštvu u redovnoj proceduri, dok će jedna osoba uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predato u dalju nadležnost OJT Istočno Sarajevo.

Кroz realizaciju kriminalističke obrade kodnog naziva “Tips“ utvrđeno je da su navedena krivična djela vezana za lažne dojave o namještenim sportskim mečevima.

Način izvršenja pomenutih krivičnih djela je taj da su pomenute osobe pravila naloge na društvenim mrežama Facebook i Instagram, putem kojih su se reklamirali kako posjeduju informacije o namještenim sportskim takmičenjima.

Nakon toga su stupali u kontakt sa oštećenim, obmanjuju ih da imaju informacije o namještenim sportskim mečevima, te oštećene navodili da im uplaćuju novac za navodno klađenje na ime fizičkih lica u BiH (najčešće putem Vestern Uniona, Monejgrama, Međunarodne poštanske uputnice i dr.). Poslije izvršene uplate, izvršioci krivičnih djela su i dalje obmanjivali žrtve da su navodno dobile novac na sportskom klađenju (praveći lažne dobitne tikete sportskih kladionica), tražeći od njih da im uplate još novca za navodni transfer novca, osiguranje novca i slično.

U određenom momentu žrtve shvataju da su prevarene i odbijaju daljnje uplate, a u toj fazi, izvršioci, koji su u prethodnoj komunikaciji prikupili informacije o žrtvama, počinju da im prijete i iznuđuju još novca od istih, navodi se u saopćenju iz MUP-a Republike Srpske.

Ponovo apeliju iz tog ministarstvo na građane da ne vjeruju osobama, koje se reklamiraju na društvenim mrežama i internetu uopšte, navodeći da imaju informacije o namještenim rezultatima sportskih mečeva, jer se radi o prevari.

Кao što je navedeno, izvršioci tih krivičnih djela, u obmanjivanju oštećenih, na društvenim mrežama kreiraju profile na kojima postavljaju tzv. „dokaze“ u vidu fotografija i video zapisa o navodnim visokim novčanim iznosima dobijenim putem klađenja, te na taj način reklamirajići se na društvenim pronalaze svoje potencijalne žrtve.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti