27.05.2024.
HomeNovostiDa li će Bosna i Hercegovina dobiti preporuku za otvaranje pregovora sa...

Da li će Bosna i Hercegovina dobiti preporuku za otvaranje pregovora sa EU?

Dok čekamo Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji, optimizam polako nestaje. Kada se slože kockice šta smo uradili, a šta smo propustili uraditi, sve se glasnije čuje kako smo mogli više. 

Sve je manje učinjenog dok je i dalje popis obaveza pred Bosnom i Hercegovinom jako dug. Radilo se jeste, ali moglo je i više. Od optimističnog otvaranja pregovara sa BiH do kraja godine, pojavio se novi rok, a to je mart 2024. godine. Mnogi glasno kažu i da otvaranje pregovora sa BiH najmanje ovisi od same BiH.

HARIS PLAKALO, analitičar za evropske integracije

“Ja sam od početka izjavljivao da mi nije jasno na osnovu čega se temelje izjave da možemo mi započeti svoj pregovarački status.”

Izjave su su temeljile na usvojenih pet zakona i nekoliko potpisanih  sporazuma. Danas se postavlja pitanje je li bilo dovoljno.

ELVIRA HABOTA, direktorica Direkcije za evropske integracije

“Naravno da nije dovoljno, naravno da treba više i da se može više. Tako da, možda direktan odgovor na vaše pitanje, urađeno je dosta ali je potrebno uraditi mnogo više.”

HARIS PLAKALO, analitičar za evropske integracije

“Vjerujem da će ovaj Izvještaj biti ograničeno pozitivan, postignut je ograničeni napredak nije postignut onaj napredak koji bi označio pozitivan  izvještaj BiH. S obzirom da nismo usvojili zakone koji su na stolu da se usvoje.”

Više se uradilo nego prije, ali manje nego što se očekivalo.

SAŠA MAGAZINOVIĆ, zastupnik SDP-a BiH U PSBiH

“U Briselu je prepoznato da je učinjen određeni iskorak, posebno je on velik kada poredite sa prethodnim godinama kada nije učinjeno ništa. Da je trebalo više – trebalo je, da je moglo više – nije moglo s ovim političkim partnerima gdje za neke zdravorazumske stvari ne dobijate podršku.”

Podrške je nestalo na Zakonu o sudu BiH, i tu je stao vrtoglavi napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Ključno pitanje danas je i to kome je u interesu da BiH ne uđe u EU.

Donedavne izjave kako kraj godine znači početak pregovora sa BiH i najoptimističniji su počeli mijenjati.

ELMEDIN KONAKOVIĆ, ministar vanjskih poslova BiH

“Oni sada govore o nekom drugom intervalu možda u martu, nama bi jako značilo da to bude decembar, da bude do kraja godine.”

Do kraja godine ostala su dva mjeseca. Da li je to dovoljno da političari iz Bosne i Hercegovine usvoje svih 14 ključnih prioriteta ili zaista pitanje ulaska naše zemlje u EU ne zavisi od bh. političara već opredijeljenosti zemalja članica da li žele našu zemlju u svojoj porodici. A dovoljno je da jedna bude protiv i da sav trud padne u vodu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti