15.04.2024.
HomeNovostiPredstavljeni specijalizovani transporteri Uprave policije MUP-a TK

Predstavljeni specijalizovani transporteri Uprave policije MUP-a TK

U krugu nekadašnje kasarne Armije R BiH Husein kapetan Gradaščević, danas Kampusu Univerziteta u Tuzli, danas je upriličena prezentacija novonabavljenih specijalizovanih transportera Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Ukupna vrijednost četiri transportera je 4,4 miliona KM, a danas su prezentovana dva dok će preostala dva uskoro biti dopremljena u Tuzli.

Svečanosti je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je izvršio postrojavanje pripadnika Jedinice za podršku Uprave policije MUP-a TK.

– Prvo što mogu reći je dabogda nikad ne trebali. Nažalost, mjesto i vrijeme u kojem živimo opravdava svrhu nabavke ovakvih vozila i opremanja Jedinice za podršku u slučaju da, prije svega, treba asistencija građanima kantona, ali moramo mi šire to pogledati, pa reći i cijele Bosne i Hercegovine. Želim pohvaliti ambiciju i namjeru Vlade TK da se ovo realizuje jer je ovo po prvi put da Vlada TK nabavlja ovakvu specijalističku opremu. Niko drugi neće voditi računa o našoj sigurnosti i to pokazuje ovo što se događa u svijetu. Mi se trebamo osvjestiti i dozvati pameti jer se niko neće boriti za ovu zemlju ako mi sami nećemo. Uvijek se neko nađe i kaže da smo novac mogli bolje upotrijebiti. Novac se uvijek može bolje upotrijebiti, ali ga upotrebljavamo u odnosu na situaciju u kojoj se nalazimo. Situacija je takva da nam ovo treba – rekao je predsjedavajući Komšić, koji je potom u jednom od oklopnih transportera dobio sve relevantne informacije o mogućnostima i opremljenosti vozila.

Posao nabavke četiri oklopna transportera iznijela je Vlada TK na čelu sa Irfanom Halilagićem, koji je na današnjoj prezentaciji rekao da je opredjeljenje Vlade da je ovo zaista potrebno.

-Mi smo prvi kanton koji je kupio ovakva vozila i to simbolizuje opredjeljenje Vlade TK i Skupštine TK da ojačamo naše sigurnosne strukture. Vjerujem da ćemo u tom pravcu i nastaviti. Realizovali smo nabavku koja je složena, koja je međunarodnog karaktera i potcrtavam da će se ova vozila koristiti za zaštitu sigurnosti građana i njihove imovine – rekao je premijer Halilagić.

Kantonalni ministar unutrašnjih poslova Hajrudin Mehanović govorio je i o nabavci tzv. “dugih cijevi”, odnosno opreme koju po važećem zakonu koriste službenici policije u BiH.

– Nabavka četiri oklopna transportera je iznosila 4.4 miliona KM bez PDV-a, dakle negdje oko 5 miliona KM. Mi smo prvi krenuli u ovu procedure i okončali smo ih. Vozila daju veću sigurnost policijskim službenicima jer su do kalibra 7.62 mm posada i službenici apsolutno sigurni. Gume koje su pogođene sa osam metaka mogu ići još 100 kilometara…Vozila smo kupili svojim sredstvima, a sva prethodna bila su donacije i zbog toga smo ponosni – rekao je ministar Mehanović.

Predastavljeni su novonabavljeni automobili za potrebe službenika Uprave policije MUP-a TK, a u narednom periodu planira se jačanje policijskih struktura s ciljem veće zaštite i sigurnosti građana Tuzlanskog kantona.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti