08.09.2024.
HomeNovostiSve veći broj penzionera u Bosni i Hercegovini, šta to znači za...

Sve veći broj penzionera u Bosni i Hercegovini, šta to znači za sistem međugeneracijske solidarnosti

Broj penzionera u Bosni i Hercegovini stalno se povećava u odnosu na broj radnika. Prema procjenama Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, taj omjer bi mogao biti biti veći u korist penzionera već 2025. godine, a do 2031. broj penzionera biće veći za gotovo sto hiljada. Šta će to značiti za sistem međugeneracijske solidarnosti?

U BiH je trenutno 700 000 penzionera, a procjene su da će svake sljedeće godine biti sve vise korisnika penzionih fondova. Do 2031. pretpostavke su da bismo mogli imati 96 000 novih penzionera. Istovremeno se očekuje pad radne snage, odnosno uplatiLACA doprinosa. U Republici Srpskoj trenutno je tek 10 000 radnika vise nego penzionisanih osoba.

TIHOMIR JOKSIMOVIĆ, portparol Fonda PIO RS

Broj osiguranika je 331 817 a broj korinsika prava je 280 000. Odnos je 1,19 osiguranika naspram korisnika prava ili strucno stopa zavisnosti je 1.19.

TOMISLAV KVESIĆ, portparol Fonda PIO/MIO FBiH

Mi sada u Federaciji imamo nekakvih 100 000 radnika vise nego umirovljenika.NAravno da bi bilo pozeljno da je to 2:1, imate idealan omjer 3:1 ali on je nazalost utopija u danasnjim okolnostima mozda i u nekim razvijenijim zemljama nego sto smo mi.

I sa trenutnim omjerima dio novca uz penzione fondove obezbjedjuju entietski budzeti. Dugoročno bi to bilo preveliko opterećenje za budžete, povećanje penzija neznatno i jos teze bi pratilo rast troškova.

IGOR GAVRAN, ekonomista

Dugoročno kako to možemo spriječiti jedino otvaranjem novih radnih mjesta , promjenom ovog balansa odnosno povećanjem broja zaposlenih. Međutim problem je sto mi imamo trenutno odliv stanovnistva . Dakle radon sposobno stanovnistvo odlazi.

Demografi navode da je potrebno usvojiti strategiju demografskog razvoja i provoditi je na polju fertaliteta , mortaliteta, migracija i politike prema starijim licima. Trendovi su takvi da je svaka sljedeća generacija radno sposobnog stanovnistva malobrojnija.

ALEKSANDAR ČAVIĆ, demograf

Dakle kako se suzava piramida i uopste kada bi svi ljudi mogli biti zaposleni njih ce biti u svakoj pohori sve manje i manje . S druge strane trenutno u penziju odlaze najbrojniji stanovnistvo dakle pohore bejbi bumera koji su rođeni poslije 2. svjetskog rata koje su najbrojnije generacije rođene u bivsoj Jugoslaviji . Neko ih vremensjki definise izmedju 46.i 56., a neko 46. i 61.

Smanjenje broja radno sposobnog stanovnistva i povećanje broja penzionera moglo bi pomaknuti i granicu za odlazak u penziju. Odliv stanovnistva djelimicno se vec nadomješta uvozom radne snage, no i za to je, naglašavaju stručnjaci, potrebno imati jasne strategije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti