14.06.2024.
HomeNovostiBiH jedina balkanska zemlja gdje je PDV isti za hljeb i jahtu

BiH jedina balkanska zemlja gdje je PDV isti za hljeb i jahtu

BiH jedina je balkanska zemlja gdje je PDV isti za hljeb i jahtu. Cijene hrane u BiH veće su nego životni standard većine građana, a potrošačka korpa je sve skuplja od mjesečnih primanja. I dok je ista stopa PDV-a na hranu i na luksuzne proizvode, širom naše zemlje hljeb “od jučer” postao je spasonosni zalogaj.

Hljeb “od jučer”, koji se tokom dana ne uspije prodati, već sutradan postaje spasonosni zalogaj koji se prodaje po 20 feninga. Prizori vekni hljeba ostavljenih pokraj kontejnera, ali i oglasi za prodaju starog hljeba u pola cijene – današnja je poražavajuća slika našeg društva.

Osnovne životne namirnice postale su luksuz. Novo povećanje cijene energenata otvorilo je stara pitanja – hoće li hljeb ponovo poskupjeti? Sve glasnije govori se o inicijativi za uvođenje tzv. narodnog hljeba, po uzoru na zemlje regiona, koji bi bio jeftiniji i dostupniji građanima, ali – sa riječi na djela još se nije prešlo.

„Taj neki hljeb bi bio 80-ta feninga i bio bi to hljeb za neke široke narodne mase“, objašnjava Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije.

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina, smatra da bi ukidanjem PDV-a na hljeb kao osnovnu namirnicu, a učestvovali bi tu i pekari, za 20-30 feninga bile niže cijene hljeba.

Kako bi se suzbio nekontrolisani rast cijena hrane i divljanje tržišta, od suštinske važnosti je preduzimanje mjera u vidu ukidanja PDV-a na osnovne životne namirnice. No, da će do te mjere doći – analitičari su pesimistični.

„Vladi je korisna inflacija jer rast cijena donosi veći PDV, koji se sliva u budžet. a ta inflacija, ustvari, pljačka narod“, tvrdi ekonomski analitičar Aleksa Milojević.

U okviru kampanje „Društveno odgovorno“, koja se provodi u RS-u, za nekoliko stotina proizvoda marže su dijelom smanjene, dok je 50 proizvoda u potpunosti bez marži. Ipak, ovo nije konačno rješenje, vjeruju analitičari. Potrebne su i druge mjere, poput većih subvencija za poljoprivedu, infrastrukturu.

Pelemiš ističe kako mjere koje je preduzela Vlada neće donijeti rezultate, nego da se moraju povećati plate, kako bi se poboljšao standard građana.

„Mi se možemo spasiti jedino time što ćemo koristiti domaće resurse, ono što imamo, da bar to ne uvozimo.Nažalost, kod nas je to izašlo obrnuto“, dodaje Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača Zvono Bijeljina.

Dugoročno, PDV na osnovne životne namirnice mora biti ukinut, upozoravaju analitičari i navode da vlast u BiH godinama ne radi ništa što najbolje, kažu, pokazuje primjer da u BiH po jednakoj PDV stopi možete kupiti jednu veknu hljeba i skupocjenu jahtu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti