14.06.2024.
HomeNovostiGrađani ogorčeni zbog novih poskupljenja plina

Građani ogorčeni zbog novih poskupljenja plina

Očekuje se novi udar na džepove građana, najavljeno je poskupljenje gasa u Federaciji Bosne i Hercegovine za oko 5 odsto. Odluka je na Federalnoj vladi. Ovakav zahtjev Energoinvesta za ministra komunalne privrede u Kantonu Sarajevu je neopravdan. Građani, takođe, ogorčeni.

Zatraženo je povećanje cijene plina u Federaciji BiH za 4,96 posto. Energoinvest u svom zahtjevu navodi da je ruski Gazprom Eksport dostavio novu cijenu prirodnog plina za četvrti kvartal ove godine.

Zahtjev za korekciju cijene prirodnog gasa dostavljen je Vladi 6.10.2023. godine i sumarno rezultira ukupnim povećanjem cijene prirodnog gasa u procentualnom iznosu od 4,96 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala. (dio koji se čita) Na povećanje cijene prirodnog gasa je uticao porast cijene naftnih derivata koji utiču na formiranje proizvođačkih cijena prirodnog gasa, kažu iz Energoinvesta.

Sada se čeka odobrenje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Ministar komunalne privrede u Kantonu koji je i najveći korisnik prirodnog plina, očekuje da Vlada ovakav zahtjev odbije.

ALMIR BEČAREVIĆ, ministar komunalne privrede KS

Prvo iz razloga jer je Energoinvest ostvario dobit na pola godine od gotovo 8 miliona maraka a imao je razliku u cijeni u prirodnom gasu 15 miliona maraka. Ovo povećanje za Sarajevo znači negdje oko 3 miliona maraka i mislim da sam dao odgovor kako mogu amortizovati ovo povećanje.

No, ukoliko ipak Federalna vlada usvoji, posljedice trpe građani, koji su ionako već ogorčeni brojnim poskupljenjima.

Građani opravdano ogorčeni.

Opširnije u prilogu:

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti