27.05.2024.
HomeNovostiNATO šalje dodatne snage na Kosovo

NATO šalje dodatne snage na Kosovo

NATO je održao sastanak Vijeća Saveza zbog situacije na Kosovu i kako navode u saopćenju, iskazali su duboku zabrinutost zbog povećanih tenzija na sjeveru Kosova. Dodaju da je donijeta odluku o slanju dodatnih trupa.

 

Prisutnost širom Kosova

– NATO-ova misija KFOR održava vidljivu i agilnu prisutnost širom Kosova. Uvijek ćemo poduzeti sve potrebne radnje kako bismo održali sigurno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu. Činimo to nepristrano i u skladu s našim mandatom UN-a – navodi se u saopćenju.

Naveli su da su od maja pojačali prisutnost i položaj KFOR-a i da je jučer donijeta odluka o slanju dodatnih snaga za rješavanje trenutne situacije.

Bliska koordinacija

– Uvijek ćemo nastaviti paziti da naš komandant ima resurse i fleksibilnost potrebne kako bi KFOR ispunio svoj mandat. Spremni smo napraviti daljnje prilagodbe položaja KFOR-a prema potrebi. KFOR nastavlja blisko koordinirati sa svim relevantnim dionicima u Beogradu i Prištini, kao i s Misijom vladavine prava EU (EULEX), OESS-om, Misijom UN-a na Kosovu i diplomatskom zajednicom – navodi se.

 

Pozvali su sve strane na hitnu deeskalaciju te istakli da i dalje potiču Beograd i Prištinu da se uključe u dijalog uz posredovanje EU, kao jedini način za rješavanje otvorenih pitanja i postizanje rješenja koja poštuju prava svih zajednica i da je to ključno za trajnu sigurnost na Kosovu i stabilnost u regiji.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti