– Zildžić je ranije salušan u policiji, a danas će biti saslušan u tužilaštvu. Pritvor mu je određen s obzirom na to da je strani državljanin i postoji opasnost od bjekstva. Oružje će biti vještačeno da se utvrdi da li je funkcionalno ispravno – kaže Radulović.

Zildžić se sumnjiči za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, jer mu je nađen pištolj i municija za koje nema dozvolu nadležnog organa Srbije.

– Ispričao mi je da je pištolj, za koji on ima dozvolu za držanje i nošenje u Bosni i Hercegovini, greškom ostao u automobilu prilikom prelaska granice. Iznenada je krenuo preko granice i zaboravio je da je taj pištolj u vozilu – kaže Radulović.

Po zakonu Srbije, dodaje advokat, za neovlašteno nošenje oružja propisana je kazna od dvije do 12 godina zatvora.

– Mislim da sam postupak ne bi trebao dugo trajati. Treba izvještačiti pištolj, pribaviti dokumentaciju iz Bosne i Hercegovine, da li je osuđivan ili nije… Mislim da će postupak brzo ići. Nesporno je da je on imao pištolj – kaže Radulović.

Kada je u pitanju navodna iskaznica Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) koja je pronađena kod Zildžića, njegov avokat kaže da se ta iskaznica ne spominje u policijskom spisu.

– U predmetu o toj iskaznici nema nikakvih podataka, ona se u spisu ne spominje niti ga se tereti za nešto u vezi s tim. To nema nikakve veze s postupkom. On je meni rekao da je jedina validna iskaznica koju ima iskazanica zastupnika u Parlamentu Federacije BiH. Za ovu drugu iskaznicu (OSA-e, op. a.), kako sam ja shvatio, radi se o nekoj šali i to za mene nije uopće tema – zaključio je Ljubiša Radulović