16.09.2024.
HomeNovostiBh. diplomatija u funkciji stranačkih politika

Bh. diplomatija u funkciji stranačkih politika

Nove nesuglasice unutar Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ambasador Bosne i Hercgovine u Srbiji Aleksandar Vranješ sastankom i izjavom u Beogradu izazvao je jedinstvenu reakciju dva člana Predsjedništva BiH. S druge strane, Vranješ ima podršku za svoj rad od trećeg člana državnog Predsjedništva. Kako izgleda diplomatska mreža Bosne i Hercegovine i šta i koga naši ambasadori u svijetu zastupaju?

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić traže da ambasador Vranješ dođe na konsultacije u Sarajevo. Sporan im je sastanak sa Aleksandrom Vulinom jer je na američkoj crnoj listi, ali i Vranješova zahvala Vulinu zbog davanja stipendija studenticama iz Sarajeva koje su veličale Ratka Mladića na društvenim mrežama.

“Povodom izjava koje je dao ambasador Bosne i Hercegovine u Beogradu Aleksandar Vranješ na sastanku sa direktorom Bezbjednosno-informativne agencije Republike Srbije Aleksandrom Vulinom, a posebno nakon njegove medijske izjave za iskazivanje zahvalnosti istom zbog davanja stipendije dvjema studenticama, tražimo od Ministarstva spoljnih poslova Bosne i Hercegovine da ambasadora Vranješa pozove na hitne konsultacije u Sarajevo kako bi objasnio svoje postupke”, naveli su u svom zahtjevu Bećirović i Komšić.

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine kontaktiralo je Vranješa. Potvrđeno je da je Vranješ odbio konsultacije.

“Кomšić i Bećirović mogu lično pozvati ambasadora Vranješa. Članovi Predsjedništva BiH su i do sada zvali amabasadore na razgovore/konsultacije i Ministarstvo spoljnih poslova u tom smislu služi samo za tehničku podršku. Dopis, zapravo, nije ni bio potreban. Predlažem da članovi Predsjedništva Bećirović i Кomšić smijene ambasadora Vranješa po hitnom postupku”, reagovao je ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković.

Hitno u odbranu postupaka Vranješa stala je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović.

“Bilo bi bolje pozvati ambasadora Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatka Lagumdžiju da bi utvrdili da li je kriva Misija BiH u Njujorku ili Ministarstvo spoljnih poslova za falsifikovanje prevoda, ali i originala pisma koje je uputio generalni sekretar UN-a Antonio Guteres. Takođe, i da utvrdimo zašto je takvo lažirano pismo pušteno prije u medije nego što je u originalnoj verziji stiglo onome kome je i namijenjeno”, smatra Cvijanović.

Cijeli slučaj komentarisao je i ambasador Vranješ. Kaže da je od Cvijanović dobio podršku za svoj rad. Smatra da nije napravio nikakav prekršaj.

“Njima je problem ako srpski ambasadori izlaze iz okvira njihovog narativa, njihovih politika i oni ovim načinom žele da vrše određenu vrstu pritiska da na taj način šalju poruke srpskim ambasadorima da će im se nešto desiti da ih na taj način prepadnu ili šta već. Ja želim da im poručim da su sve te njihove akcije jalove”, kazao je Vranješ.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine može smijeniti ambasadora ukoliko postoji jedinstven stav. Očigledno je da do toga neće doći. Ambasadori Bosne i Hercegovine tako, širom svijeta, predstavljaju politike koje su ih na tu poziciju i postavile.

“To je, nažalost, ilustracija, rekla bih, diplomatske slike Bosne i Hercegovine gdje se pokazuje da su oni samo eksponenti etničkih politika i etničkih vladara u Bosni i Hercegovini, da ne mare za zajedničku poziciju, koje i nema”, mišljenja je politička analitičarka Tanja Topić.

Nije prvi put da se bh. diplomatija pominje u negativnom kontekstu. Očigledno je da u Bosni i Hercegovini postoje tri diplomatije koje se formiraju na stranačkim narativima. Diplomatija na bh. način.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti