16.09.2024.
HomeNovostiMirsad Omerović pušten iz pritvora

Mirsad Omerović pušten iz pritvora

Mirsad Omerović je pušten iz pritvora.

Nakon puštanja iz pritvora Mirsada Omerovića dočekao je Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar koji je na svom Facebook profilu objavio emotivni snimak njegovog povratka porodici i kući.

“Nakon što smo primili informaciju o ovom slučaju, posjetili smo porodicu Mirsada Omerovića, povratnika, koji je prošao i torture logora, kako bismo dobili više informacija o onome što se dogodilo i kako bismo im iskazali podršku. Posljednjih mjeseci smo svjedoci učestalih napada i pritisaka na povratnike, koji su se nakon genocida i zločina vratili na svoja ognjišta. Njihova žrtva je velika, napade na njih nećemo posmatrati sa strane, učinit ćemo sve kako bismo pomogli, omogućili im jednaka prava i život učinili lakšim. Mirsadovoj porodici smo obećali pomoć, i izrazili očekivanja da će Mirsad uskoro biti pušten kući”, izjavio je ministar Dizdar.

Ministar Dizdar je ovom prilikom pozvao i predstavnike domaćih institucija međunarodne zajednice da izvršavaju obavezu zaštite povratnika.

“Jadna je vlast koja silu provodi nad najugoženijim i najnemoćnijim”, zaključio je Dizdar.

Omerovića su jučer pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova  Republike Srpske priveli zbog negodovanja koje je izrazio povodom koncerta koji je održan ispred crkve u centru Srebrenice na 28. godišnjicu genocida.

Kako je saopćeno iz MUP-a RS-a, Omerović je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo “Ugrožavanje sigurnosti”.

U Srebrenici je 11. jula navečer, samo nekoliko sati nakon što je završen ukop 30 identificiranih žrtava genocida, održan koncert u sklopu manifestacije “Petrovdanski dani Srebrenice 2023.” tokom kojeg su puštane nacionalističke pjesme koje su duboko uznemirile Srebreničane.

Hapšenje Omerovića osudila su udruženja žrtava rata i genocida, potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković, ministri Vlade FBiH i brojni političari.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti