02.05.2024.
HomeNovostiKucnuo čas za rezanje PDV-a na lijekove u BiH

Kucnuo čas za rezanje PDV-a na lijekove u BiH

Krajnje je vrijeme da BiH počne ozbiljno razmatrati smanjenje stope PDV-a na lijekove, te potpuno ukidanje na one koji su donirani.

 

Sve je više onih koji zagovaraju ovu ideju, nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nedavno jednoglasno usvojio izmjene i dopune Zakona o PDV-u kojim se ukida PDV na doniranu hranu.

U srijedu je, recimo, Vlatka Martinović, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, razgovarala sa predsjednicom FBiH Lidijom Bradarom, a dotakle su se i PDV-a na lijekove.

“Predsjednica Bradara i ravnateljica Martinović su se složile i kako treba smanjiti PDV na lijekove i ukinuti na donirane”, saopšteno je iz Kabineta predsjednice FBiH.

Podrška stiže i iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS). Poručuju da je vijest da je ukinut porez na doniranu hranu odlična.

“Smatramo da je krajnje vrijeme da se u BiH počne razmišljati o bar smanjenju stope PDV-a na lijekove, te ukidanju PDV-a na donirane lijekove. Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske godinama javno ukazuje na značaj smanjenja stope PDV-a na lijekove”, rekli su iz FZO RS za “Nezavisne novine”.

Prema njihovim procjenama, primjera radi, kada bi stopa PDV-a na lijekove iznosila pet odsto, troškovi za lijekove koje finansira FZO RS bi, na godišnjem nivou, bili manji za više od 20 miliona KM.

“Taj novac bi mogao biti preusmjeren na druga prava osiguranika, uvođenje novih prava, poput novih lijekova i sl. Pored toga, treba imati i u vidu manje troškove za lijekove koje bi smanjenjem stope PDV-a imali građani, kao i zdravstvene ustanove”, napominju iz FZO RS i dodaju da je trošak FZO RS samo za lijekove na recept u prošloj godini bio 64,1 milion KM.

I Ilda Hanić, sekretar Saveza udruženja oboljelih od multiple skleroze FBiH, kaže da je odlična ideja o smanjenju, odnosno ukidanju PDV-a na lijekove.

“Kada bi se to desilo, bilo bi nam veoma korisno. Recimo, D vitaminu su cijene visoke i smanjenje PDV-a bi nam ublažilo troškove. Svakako bi puno značilo”, rekla je Hanićeva za “Nezavisne novine”.

Podsjetimo, u BiH se implementira projekat “Jačanje integriteta u procesu kreiranja listi lijekova u BiH”, a u sklopu projekta, formirane su tri mreže pacijentskih udruženja, “Pravo na lijek FBiH”, “Pravo na lijek Republika Srpska”, te “Pravo na lijek Brčko distrikt BiH”.

“Projekat ‘Jačanje integriteta u procesu kreiranja listi lijekova u BiH’ podržava inicijativu ukidanja ili znatnog smanjenja PDV-a na lijekove jer bi se time uštedjela značajna sredstva koja bi se mogla usmjeriti npr. za smanjenje listi čekanja ili na neke druge programe zdravstvene zaštite. Određene analize ukazuju da bi u slučaju ukidanja ili smanjenja PDV-a na lijekove, odnosno ostali medicinski materijal, uštede na godišnjem nivou iznosile do 111 miliona KM”, kaže za “Nezavisne novine” Višnja Marilović, menadžer ovog projekta.

Prema zvaničnim podacima, BiH je jedina zemlja iz okruženja koja ima samo jednu, standardnu  poresku stopu koja se primjenjuje na sve proizvode, dobra i usluge, uključujući i lijekove.

Za razliku od BiH, ostale zemlje iz okruženja imaju opštu poresku stopu i posebnu, povlaštenu stopu po kojoj se, između drugih stvari, tretiraju i lijekovi.

Poreska stopa za lijekove u BiH je daleko najveća u regionu, čak više od tri puta veća od pojedinih zemalja regiona (Hrvatska i Sjeverna Makedonija).

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti