22.07.2024.
HomeNovostiMladima u TK ni stipendije nisu dovoljna motivacija da odaberu zanat

Mladima u TK ni stipendije nisu dovoljna motivacija da odaberu zanat

Bosna i Hercegovina je zemlja koja se suočava s problemom deficitarnih zanimanja. Nisu mnogo od pomoći ni stipendije, pa čak ni omogućena praktična nastava u privrednim subjektima. S druge strane, oni koji se bave deficitarnim zanimanjima posla imaju, oglasi koji traže zanatlije sve su brojniji, ali su školske učionice sve praznije.

Zidar-fasader-izolater, tesar, armirač, keramičar, moler, rukovalac građevinskih pretovarnih mašina, plinski i vodoinstalater, rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa, poslastičar, kuhar. Mješovita srednja građevinsko-geodetska škola u Tuzli obrazuje najveći broj deficitarnih zanimanja. I dok za određena postoji interes, za druga zanimanja se odlučuje, nevjerovatno, tek po jedan učenik.

“Za keramičara imamo 20 učenika koji su se prijavili i to je jedno odjeljenje i to je sasvim uredu, dok je za zidara prijavljen jedan kandidat, odnosno učenik, i za zanimanje moler-farbar-soboslikar imamo jednog učenika. To je ispod svih očekvanja”, ističe Kadrija Ibišević, direktor JU Mješovita srednja građevinsko-geodetska škola Tuzla.

Danijel Crvenković i Enijad Dadanović su budući keramičari. U vrijeme kada mnogi žele da budu medicinari, ljekari, pravnici ili ekonomisti, jer ne žele da im ruke budu prašnjave, a budućnost vide izvan naše domovine, ova dva učenika svojim optimizom ruše mišljenje da u Bosni i Hercegovini nema posla ili ako ima, da nije dovoljno plaćen.

“Zato što je to danas izuzetno dobro plaćeno, traženi su keramičari. Za jednog keramičara se čeka do dva-tri mjeseca”, priča Danijel.

“Ovo je dobro plaćen posao, po kvadratu od 20 do 22 KM. Danas da postavim deset kvadrata dovoljno je. Imam platu veću nego jedan direktor, iskreno”, dodaje Enijad.

Škole koje obrazuju deficitarne kadrove, svjesni traženosti takvih zanimanja, trude se na sve načine da privuku učenike. Pomoć u tome pružaju i privredni subjekti koji učenicima nude stipendije, ukoliko se budu školovali za neko deficitarno zanimanje. Uz pomoć privrednih subjekata uspjeli su i dogovoriti stipendije.

“Obezbijeđene su stipendije za deficitarna zanimanja. Također radimo na programu da praksa bude plaćena”, naglašava Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK-a (SDA).

“Obezbijedili smo stipendije tri godine za sva ta zanimanja. Učenici od prvog do trećeg razreda imaju stipendiju ukoliko upišu ta znimanja. Zašto je odziv takav, zaista je teško odgovoriti”, kaže Ibišević.

U prvi razred u 30 srednjih škola u Tuzlanskom kantonu planirano je da bude upisano 5.328 učenika. Onima koji se odluče da upišu neko od deficitarnih zanimanja, osigurana je stipendija od 1.170 maraka. No, jesu li stipendije i potražnja na tržistu rada bili dovoljni da privuku učenike, znat ćemo nakon završetka upisa. Jedno je sigurno – posla za ova zanimanja je sve više, a kvalifikovanih i školovanih majstora svake godine sve manje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti