02.05.2024.
HomeNovostiU Tuzli predstavljena knjiga Radeta Radovanovića 'Smeh pod vešalima'

U Tuzli predstavljena knjiga Radeta Radovanovića ‘Smeh pod vešalima’

U Bosanskom kulturnom centru Tuzlankog kantona večeras je održana bosanskohercegovačka promocija romana Radeta Radovanovića, novinara i publiciste iz Beograda, pod nazivom “Smeh pod vešalima”. Roman govori o NATO intervenciji u Srbiji i ratu na Kosovu, a prije bosanskohercegovačkog izdanja objavljena su izdanja u Srbiji, Hrvatskoj i na Kosovu. 

Urednik bh. izdanja je Damir Bećirović, a izdavač “Dialogos” sa Resulom Mehmedovićem na čelu.

Nakon tuzlanske promocije “Smeh pod vešalima” sutra će biti predstavljen publici u Mostaru.

“Roman “Smeh pod vešalima” autora Radeta Radovanovića izlazi prvi put u Bosni i Hercegovini. Radi se o dokumentarnom romanu, istinskom svjedočenju o Srbiji u vrijeme NATO intervencije i rata na Kosovu. Autor govori jezikom činjenica i istine. Knjiga u Srbiji nije naišla na odobravanje, ali to treba razumjeti kroz kontekst aktuelne vlasti i njihovu kontrolu medija. No, u Srbiji su štampana dva izdanja knjige, te na Kosovu i Hrvatskoj”, kaže urednik Damir Bećirović.

Knjigu je autor pisao na osnovu činjenica i istine jer je to njegova životna zvijezda vodilja. U Srbiji je knjiga skoro pa zabranjena jer je aktuelni režim izdao direktivu, službenu ili ne, da se knjiga, kako kaže autor, “ne pipa”.

U podnaslovu knjige stoji:”Sve što ste želeli da ne znate o ratu na Kosovu”.

“I naslov i podnaslov se prije svega odnose, uslovno i bezuslovno, na čitaoce u Srbiji zato što je u Srbiji daleko najviše i čitalaca i onih koji ne znaju, zato što neće da znaju, šta je istina o ratu na Kosovu. Nevezano da li nisu bili u prilici ili okreću glavu od ratova na prostorima bivše Jugoslavije. Naslov “Smeh pod vešalima” je jedan psihološki iliti psihijatrijski izraz i označava nekoga ko je u bezizlaznoj životnoj situaciji ili je bukvalno na vješalima ili pred streljačkim strojem, a u takvoj situaciji se smije”, kaže autor Rade Radovanović.

U vrijeme NATO intervencije i rata na Kosovu Radovanović je bio šef dopisništva Radija Slobodna Evropa iz Beograda. U knjizi iznosi činjenice o tim događajima, a uprkos nemilosti vlasti njegova knjiga je u Srbiji kroz dva izdanja pronašla put do čitalačke publike.

O knjizi je večeras govorio prof. dr Enes Osmančević, koji je iznio specifičnosti i karakteristike dokumentarnog romana, podsjećajući na nepobitne činjenice kojima su svjedočili akteri tih događaja.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti