Prijevremeni izbori za gradonačelnika Živinica, do 11 sati glasalo 8,99 posto birača

0

U Živinicama se održavaju prijevremeni izbori za gradonačelnika. Biračka mjesta otvorena su jutros u 7.00, a zatvaraju se u 19.00 sati. Na izborima učestvuje ukupno pet političkih subjekata, i to četiri političke stranke i jedan nezavisni kandidat. 

Do 11.00 sati na redovnim biračkim mjestima je glasalo 4.878 birača ili 8,99 posto, saopćila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine.

Izborna tišina počela je jučer u sedam sati ujutro i trajat će do zatvaranja biračkih mjesta.

Na glasačkom listiću se nalaze imena pet kandidata.

U Centralni birački spisak, zaključno s podacima na dan 8. maj ove godine u 24.00 sata, za prijevremene izbore u Živinicama upisan je ukupno 55.281 birač (redovni 54.271, pošta 991 i lično/odsustvo 19), saopćeno je iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Formirano je ukupno 87 biračkih mjesta.

Na terenu će raditi i pet mobilnih timova, od čega dva u Živinicama i po jedan mobilni tim u Doboj-Istoku, Tuzli i Zenici.

Centralna izborna komisija BiH imenovala je dva supervizora za nadgledanje zakonitosti provođenja prijevremenih izbora za gradonačelnika Živinica, te koordinaciju i blagovremeno izvještavanje Centralne izborne komisije BiH o svim relevantnim činjenicama i okolnostima.