22.05.2024.
HomeNovostiEU se s Balkanom želi boriti protiv korupcije i kriminala

EU se s Balkanom želi boriti protiv korupcije i kriminala

Evropska unija je započela implementaciju projekta za podršku pravosuđu u zemljama zapadnog Balkana u borbi protiv korupcije, prekograničnog kriminala i terorizma.

Kako je rečeno u EUROJUST-u, konferenciji su prisustvovali delegati iz svih zemalja regiona, uključujući i BiH, a prisutni su bili predstavnici Generalnog sekretarijata za susjedstvo i proširenje, kao i Generalnog sekretarijata za pravosuđe i zaštitu potrošača. Na konferenciji su bili i predstavnici Švedskog predsjedavanja Savjetom EU. Projekat finansira EU, a implementira EUROJUST, agencija za implementaciju pravosudnih politika EU.

U Ministarstvu pravde BiH su za “Nezavisne novine” rekli da ovaj projekat ima punu podršku BiH.

“Projekt će omogućiti efikasnije suzbijanje organizovanog kriminala, kako u zemljama zapadnog Balkana, tako i u EU, čime se doprinosi sigurnijoj Evropi i dobrobiti njenih građana”, naglasili su oni.

U Tužilaštvu BiH ističu da je glavna karakteristika projekta identifikovanje zajedničkih slučajeva čijem bi rješavanju pogodovala unaprijeđena koordinacija.

“Za rješavanje tih odabranih slučajeva agencija EUROJUST pružaće podršku i stručno savjetovanje radi omogućavanja sprovođenja koordinisanih istovremenih istraga ili procesuiranja i uspostavljanja zajedničkih istražnih timova. Tužilaštvo BiH zainteresovano je za jačanje regionalne i međunarodne saradnje jer postupa u većem broju predmeta u kojima se realizuje međuinstitucionalna saradnja sa partnerskim institucijama susjednih zemalja i područja zapadnog Balkana”, kažu oni.

U VSTS-u su rekli “Nezavisnim novinama” da nisu uključeni u realizaciju aktivnosti u vezi sa navedenim projektom.

Ladislav Hamran, direktor EUROJUST-a, istakao je da će fokus aktivnosti ovog projekta biti na suzbijanju prekograničnog kriminala.

“EUROJUST će ponuditi važne elemente iz alata kojima raspolaže EU za prekograničnu saradnju poput iskustava i sredstava za uspostavljanje zajedničkih timova za istragu, za tužilačke i sudačke timove na cijelom zapadnom Balkanu. Borba za vladavinu prava i protiv organizovanog kriminala je pravedna i radujemo se operativnim rezultatima koji će uslijediti”, naglasio je on.

Projekt će imati budžet od šest miliona evra, a predviđeno je da traje četiri godine. Biće uspostavljena kontakt grupa koja će identifikovati slučajeve koji bi bili koordinisani između ovih zemalja, a EUROJUST bi trebalo da pruži osim finansijske podrške i ekspertski savjet.

Ova aktivnost je dio šire strategije EU da se radi na suzbijanju kriminala i korupcije, posebno jer zemlje poput Njemačke, Austrije i Nizozemske bilježe veliko prisustvo balkanskih kriminalaca koji često tamo čine teška krivična djela.

Žozef Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost, nedavno je pohvalio napore koje čine zemlje zapadnog Balkana, a posebno je istakao činjenicu da je Srbija, nakon masovnih ubistava od prije nekoliko sedmica, uz podršku EU pokrenula aktivnosti na uklanjanju ilegalnog oružja iz posjeda građana.

On je na konferenciji u Briselu o planu za kontrolu oružja i lakog naoružanja u jugoistočnoj Evropi izjavio da su nedavni tragični događaji u Srbiji podsjetili da se ovakva ubistva dešavaju i na evropskom kontinentu.

“EU i zapadni Balkan imaju dužnost da se bore protiv nasilja i krijumčara oružjem da bi spriječili njihovo širenje po cijelom kontinentu. Ilegalna trgovina je prijetnja miru i stabilnosti u Evropi i povećava rizik od terorističkih napada”, rekao je Borel.

On je dodao da je od 2002. godine do danas EU uložila preko 38 miliona evra u aktivnosti kontrole naoružanja u regionu.

“Želim da odam priznanje našim partnerima sa zapadnog Balkana jer ste preuzeli vlasništvo nad Mapom puta kao investicijom u svoj region i u svoje građane”, naveo je on i dodao da je postignut “značajan napredak” u svim oblastima.

Inače, ovaj projekt je pokrenut u oktobru prošle godine, a posljednji prvi sastanak kontakt grupe održan je u martu ove godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti