18.07.2024.
HomeNovostiUdar na džep građana: Parking u centru Tuzle plaćat će se i...

Udar na džep građana: Parking u centru Tuzle plaćat će se i nedjeljom

Parking na pet velikih parkirališta u centru Tuzle, tokom tri ljetna mjeseca, plaćat će se i nedjeljom, odlučilo je Gradsko vijeće Tuzle. Radi se o parkiralištima koja su u blizini Panonskih jezera, na kojima ljetna sezona traje od 1. juna do 31. augusta, pa će u tom periodu važiti primjena naplate nedjeljom.

Već nekoliko godina parking nedjeljom plaća se na parkiralištu pored istočnog ulaza u kompleks Pannonice i kod Džindijske džamije, a sada će se naplata vršiti i na dva parkinga kod Trga slobode i velikom parkingu na prostoru nekadašnje Kajmak stanice.

– Uvođenje naplate ima za cilj da rastereti parkinge pored Pannonice jer ljudi koji u Tuzlu dolaze iz drugih gradova parkiraju tik uz jezero. Građani Tuzle, koji bolje poznaju grad, nedjeljom lako mogu pronaći besplatan parking – kaže Nedžad Malikić, direktor Javnog komunalnog preduzeća (JKP) Saobraćaj i komunikacije (SiK) Tuzla.

Tuzla ima veliki problem s parking prostorima, a problem je posebno izražen u centru grada i oko Univerzitetskog-kliničkog centra (UKC).

– Tokom prošle godine u užem centru grada osigurali smo novih 150 parkirnih mjesta, a vrlo brzo počinje izgradnja novog parkinga sa 180 do 200 mjesta u blizini Muzičke škole. Nabavka je završena i radovi će početi najkasnije naredne sedmice, a očekujem da budu okončani do 15. juna – kaže Malikić.

Kada je u pitanju prostor oko UKC-a, planirana je gradnja velike garaže na šest etaža sa 800 parking mjesta, na zemljištu nekadašnje kasarne koje je sada dio Kampusa Univeziteta u Tuzli.

– Gradsko vijeće Tuzle je usvojilo regulacioni plan Kampusa Univerziteta u Tuzli, a u tom planu je i garaža na šest etaža. Narednog mjeseca trebali bi imati sastanak s predstavnicima Univerziteta da dobijemo njihovu saglasnost. Ukoliko se dogovorimo, moći ćemo ove godine riješiti papirologiju, a naredne godine početi gradnju – kaže Malikić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti