Srbija: Istraga protiv Zvicera i Vušovića, namjeravali otrovati svjedoka crnogorske policije

0

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije pokrenulo je istragu protiv 13 lica, među kojima su vođe organizovane kriminalne grupe Radoje Zvicer i Nikola Vušović zbog sumnje da su htjeli cijanidom da otruju svjedoka crnogorske policije.

Na osnovu prikupljenih dokaza i podataka iz aplikacije “Skaj” putem međunarodne pravne pomoći u saradnji sa Evropolom, postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni pokušali da cijanidom ubiju lice koje se nalazilo u pritvoru u Crnoj Gori i bilo spremno na saradnju sa istražnim organima ove države, saopšteno je iz Tužilaštva.

Oni su prijetnjama, paljenjem lokala i automobila u vlasništvu rođene sestre žrtve, prinudili je da sa njima sarađuje i ubijedi brata da odustane od saradnje, a nakon toga je iskoristili da rođenom bratu odnese otrovanu hranu u pritvor, što ona nije znala, navodi se u saopštenju ovog tužilaštva.

U saopštenju se dodaje da je Vušović /poznat kao Džoni sa Vračara/ u bjekstvu, a da se protiv njega već vodi krivični postupak pred Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Krivični postupak vodi se i protiv ostalih osumnjičenih od kojih su u pritvoru Nedeljko Todorović, Aleksandar Milošević, Ognjen Drašković, Bojan Šotra, Dario Đorđević je uhapšen u Austriji, Nikola Mileković je u bjekstvu, Darko Prelević sa prebivalištem u Crnoj Gori je trenutno nedostupan organima Srbije.

Postupak se vodi i protiv Danila Tešića, Aleksandre Čović, Bogdana Dimitrijevića i Dejana Rutalja.

U saopštenju se navodi da postoji osnovana sumnja da su od početka 2019. godine do 11. novembra 2022. godine na teritoriji Srbije i Crne Gore osumnjičeni Radoje Zvicer /navodno vođa crnogorskog “kavačkog klana”/ i Nikola Vušović /navodno vođa ispostave ovog klana na Vračaru u Beogradu/ organizovali kriminalnu grupu.

Ta grupa je imala za cilj vršenje krivičnih djela teško ubistvo, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet droge, neovlaštena proizvodnja, držanje, nošenje i prometa oružja i eksplozivnih materija, krivično djelo prinuda, te izazivanje opšte opasnosti, radi sticanja finansijske i druge koristi.

Tužilaštvo je nakon saslušanja osumnjičenih koji su lišeni slobode, sudiji za prethodni postupak Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu predložilo određivanje pritvora za sva lica.

U nedavnoj policijskoj akciji “Paralela” i “Žiča” pohapšeni su pripadnici kriminalne grupe koji su po nalogu vođe “kavačkog klana” Radoja Zvicera planirali ubistvo Strahinje Savića cijanidom, jer je navodno “propjevao” u crnogorskoj policiji.

Savić je bio pripadnik “kavačkog klana”, to jest njegovog ogranka “vračarci” čiji je vođa Nikola Vušović.