29.03.2024.
HomeNovostiIvica Osim dobio ulicu u Sarajevu

Ivica Osim dobio ulicu u Sarajevu

Skupština Kantona Sarajevo je danas donijela odluku o promjeni naziva Zvorničke ulice u Bulevar Ivice Osima u čast legende bosanskohercegovačkog nogometa.

Inicijativu da se Zvornička ulica preimenuje u Bulevar Ivice Osima je službeno podnio Fudbalski klub Željezničar 17. maja 2022. godine, 17 dana nakon što je u Grazu preminuo legendarni bosanskohercegovački nogometaš i trener, prenosi Klix.

Inicijativa je najprije morala proći na Općinskom vijeću Novo Sarajevo, a potom i na Komisiji za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine Kantona Sarajevo, a nakon skoro godinu dana je došla na glasanje u Skupštinu Kantona Sarajevo gdje je i usvojena sa 25 glasova za, dok se pet zastupnika nije izjasnilo.

Na taj način je pravomoćno donesena odluka o izmjeni naziva ulice Zvornička od broja 1 do 61 (bivša Dinarska ulica, od broja 1 do 45), na području Općine Novo Sarajevo u Bulevar Ivice Osima.

Nadležni organ uprave Općine Novo Sarajevo dužan je da u što kraćem roku izvrši izmjenu naziva ulice za nadležno područje, a Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo dužan je u roku od 8 dana uvrstiti u Registar ulica, trgova i mostova, naziv “Bulevar Ivice Osima”..

Inače, u ovoj ulici se nalazi i stadion Grbavica u čijoj je je blizini legendarni Ivica Osim rođen, odrastao i počeo nogometnu karijeru u Željezničaru.

Osim, bez ikakve sumnje najveće nogometno ime u Sarajevu, ali i čitavoj Bosni i Hercegovini je preminuo 1. maja prošle godine, samo pet dana prije svog 81. rođendana.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti