21.06.2024.
HomeNovostiHapšenja i pretresi zbog međunarodnog kriminala i pranja novca

Hapšenja i pretresi zbog međunarodnog kriminala i pranja novca

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine danas su, u sklopu Međunarodne operativne akcije “ATM”, na području Sarajeva i Zenice započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija.

“Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela ‘Organizovani kriminal’ i ‘Pranje novca’ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine”, saopšteno je iz SIPA-e.

Radi se o predmetu u kojem se istražuju veliki transferi novčanih sredstava sa područja Slovenije na područje Bosne i Hercegovine, za navodno i fiktivno realizovane poslove u oblasti građevinarstva, kao i druge poslove, a koji je nakon toga ponovo transferisan iz Bosne i Hercegovine u R Sloveniju, od strane više osoba u Bosni i Hercegovini, te na taj način stavljan u legalne novčane tokove.

Istraga je vođena u koordinaciji sa kolegama iz partnerskih institucija Slovenije, koje su određene istražne aktivnosti, koji se odnose na veliki broj pretresa i lišenja slobode, preduzeli na teritoriji ove zemlje, članice EU.

S obzirom da su istražne aktivnosti na terenu još uvijek u tijeku, u ovom trenutku Tužiteljstvo BiH i partnerske institucije ne mogu dati više informacija ili detalja, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti