23.06.2024.
HomeNovostiSchmidt nametnuo izmjene Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari

Schmidt nametnuo izmjene Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izmijenio je Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, čime je prilagodio prethodnu odluku visokog predstavnika kako bi olakšao rad Memorijalnog centra.

Ova izmjena će omogućiti da se neutrošena sredstva prvobitno namijenjena za ukope koriste u druge svrhe, uz prethodnu saglasnost donatora, saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik je uzeo u razmatranje ograničenja nametnuta prethodnom odlukom o namjeni donatorskih sredstava, kao i procjenu Upravnog odbora Memorijalnog centra da bi manje od polovine trenutno deponiranih sredstava bilo dovoljno za ukope i nišane.

U saopćenju se navodi da je i dalje obaveza Memorijalnog centra da osigura primjeren i dostojanstven ukop posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici, što je od izuzetne važnosti za njihove porodice i za preživjele.

Stoga, kako se navodi, ova tehnička izmjena omogućava da Memorijalni centar, uz konsultacije sa donatorima, preostala sredstva preusmjeri za druge namjene, kao što su građevinski radovi i održavanje, te saradnju sa drugim komemoracijskim centrima, fondacijama i udruženjima širom svijeta.

“OHR je uvijek bio posebno posvećen radu i naslijeđu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. Stoga sam odlučio pružiti pomoć u poboljšanju funkcionisanja Centra otvaranjem mogućnosti za preraspodjelu sredstava koja su već dostupna. Memorijalni centar Srebrenica-Potočari je ključni spomenik za Bosnu i Hercegovinu i napore na promociji istine i pomirenja. Sjećanje na žrtve i razumijevanje razmjera i posljedica onoga što se dogodilo u Srebrenici u julu 1995. godine, posebno za mlađe generacije, ima centralnu ulogu u ovim naporima. Kao takvom, ovom jedinstvenom Memorijalnom centru potrebna je stalna briga i pažnja i domaćih i međunarodnih aktera. U tom smislu, trebamo razmotriti načine da osiguramo trajno sjećanje na žrtve, te dalje proširimo memorijalizaciju srebreničkog genocida i promociju mira”, rekao je visoki predstavnik. 

Misija Memorijalnog centra će i dalje biti briga za žrtve i komemoracije, te će se dodatno fokusirati na edukaciju.

Visoki predstavnik Christian Schmidt će nastaviti da pruža podršku ocom procesu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti