23.06.2024.
HomeNovostiIzlile se rijeke u Gacku i Konjicu, voda prodrla i u kuće

Izlile se rijeke u Gacku i Konjicu, voda prodrla i u kuće

Kiša je u većem dijelu Bosne i Hercegovine padala cijelu noć, pa je došlo do izlijevanja vode iz korita rijeke na put u Gacku i Konjicu.

Iz BIHAMK-a su u jutrošnjem izvještaju istakli da je saobraćaj obustavljen na magistralnom putu Nevesinje – Gacko, u mjestu Rilja, zbog izlijevanja rijeke Zalomke.

U selu Fojnica kod Gacka voda je ušla u pomoćne i podrumske prostorije, a komandir gatačkih vatrogasaca Aleksa Vuković potvrdio je za BHRT da je voda prodrla i u tri stambena objekta.

Na širem području Konjica zbog obilnijih padavina, brojnih odrona, te vode na kolovozu, znatno je otežano odvijanje saobraćanje.

Zbog začepljenja odvoda i problema na putu koje stvaraju poplave, na području Konjica su angažovani i bageri.

U Hercegovini se očekuju nove jake padavine, ali je situacija pod kontrolom i nema mjesta panici, rekao je načelnik Štaba za vanredne situacije grada Trebinja Stevan Bekan.

“U cijeloj Hercegovini na snazi je crveni meteoalarm i službe prate stanje. Potreban je oprez i nema mjesta panici, službe su spremne i situacija je pod kontrolom”, rekao je Bekan i naglasio da odgovorni na Hidroelektranama na Trebišnjici upravljaju sistemom voda.

On je naveo da je veći broj odrona na više putnih pravaca u Hercegovini, pa je potreban oprez prilikom putovanja.

Bekan je istakao da je u Trebinju prijavljena i šteta na nekoliko sambenih objekata zbog jakih udara vjetra, te da su sve nadležne službe u pripravnosti.

“U Trebinju je obavljeno više tehničkih intervencija s ciljem pružanja pomoći stanovništvu”, rekao je Bekan, navodeći da je na teritoriji grada palo 70 litara kiše po metru kvadratnom, dok je najjači udar vjetra bio 74 kilometra na čas.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti