16.06.2024.
HomeNovostiGradonačelnik Lukavca predlaže jednaka prava za borce Armije BiH i VRS

Gradonačelnik Lukavca predlaže jednaka prava za borce Armije BiH i VRS

Izjednačiti prava boraca svih vojski iz posljednjeg rata, stav je gradonačelnika Lukavca Edina Delića. Delić je za RTV Lukavac, tokom obilježavanja Badnjeg dana poručio da bi borci Vojske Republike Srpske u Lukavcu, kao i borci Armije Bosne i Hercegovine trebali imati jednaka prava pri odlasku kod doktora ili pri ovjeravanju knjižica. Isto misli da bi trebali imati borci Armije Bosne i Hercegovine u Republici Srpskoj.

“Zašto u ratu u kome niko nije pobjedio, u ovom prošlom, zašto borac koji je demobilisan, a bio je na drugom dijelu teritorije, recimo, Srbin iz Lukavca, koji je bio u ratu u Doboju ili Bijeljini, a vratio se u Lukavac, ili musliman iz Bijeljine koji bio sa nama ratu u Lukavcu, pa se vratio u Bijeljinu, zašto nemaju ista prava kao njihovi saborci ovamo”, rekao je Delić.

Delić je naglasio da zločince ne štiti, da poštuje žrtve, te dodao da se ovo odnosi na one koji su se borili po pozivu.

“Sada neko ko je bio musliman i cijelo vrijeme bio u Lukavcu ima pravo i da ovjeri knjižicu, i dođe preko reda kod doktora, ima boračku organizaciju, a ovdje ljudi ne smiju pomenuti da su bili u ratu. Kao što neko ko je bio u Konjević Polju, naš borac, u čemu je problem da mi toj kategoriji priznamo jednaka prava”, zapitao je Delić.

Delić je naglasio, da se u toku razgovora, nalaze u selu Krtova, kojeg je rat podijelio na dva dijela, da entitetska linija razgraničenja prolazi kroz pola sela.

“Želimo kazati da tu granicu želimo vidjeti kao budući most za prevazilaženje svih problema. Građani sa obje strane entitetske linije trebaju standard života bolji, razumijevanje i toleranciju. Smatramo da je Božić praznik tolerancije, tokom koga možemo poslati poruke da nam je stalo do ovih ljudu, da Lukavac i njihov kao i naš. Želimo da se osječaju komotno u svom Lukavcu, kao što želimo da se osjećaju neki povratnici u Zvorniku, Srebrenici, Banjaluci, bilo kom gradu BiH”, rekao je Delić.

Delić na koncu dodaje da šalju poruke podrške svakoj vrsti slobode, a da je zaštita vjerskih sloboda veoma važnog značaja. Na koncu dodaje da je Lukavac multietnička sredina u kojoj se poštuju različitosti, da se tu poštuju sve tri religije, ali i drugi sistemi vjerovanja.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti