28.03.2024.
HomeNovostiKartel Gačaninovog saradnika drogu sad prebacuje preko afričkih zemalja

Kartel Gačaninovog saradnika drogu sad prebacuje preko afričkih zemalja

Kartel Danijela Kinahana, bliskog saradnika Edina Gačanina, primoran je da drogu iz Južne Amerike do krajnjih destinacija prebacuje preko afričkih zemalja, jer se je obruč steže nakon hapšenja Edina Gačanina i ostalih visokorangiranih narko bosova.

Ovo se navodi u izvještaju Globalne inicijative protiv tranzicionog organizovanog kriminala koja je detaljno proučila tržište narkotika u 16 zemalja.

Kako se navodi u ovom izvještaju, umjesto da drogu prebacuje direktno u Evropu, koje je ujedno i najveće tržište, ovaj kartel je primoran da to sa čini preko afričkih zemalja poput Južne Afrike, Mozambika, Kenije i Tanzanije.

Podsjetimo, Danijel Kinahan je blizak saradnik Edina Gačanina, koji je u novembru uhapšen u Dubaiju, u sklopu velike globalne akcije.

Saradnja Gačanina sa Danielom Kinahanom, vođom irske mafije, traje više od decenije. Naime, Kinahana je upravo uz pomoć svojih balkanskih poslovnih partnera švercovao tone i tone kokaina u Evropu.

Ljubav prema “plemenitoj vještini”, kako mnogi nazivaju boks, bila je jedna od spona za neobično prijateljstvo naizgled nespojivih ljudi, balkanskog, tačnije bosanskohercegovačkog narko bosa Edina Gačanina, zvanog Tito i neprikosnovenog vođe irske mafije Daniela Kinahana.

Zanimljivo, ali povezanost Gačanina, Kinahana te poznatih mafijaša Rafaela Imperialea i Riduana Taija, prvi put je raskrinkana 2017. godine, kada je doušnik DEA vidio pomenutu grupu na proslavi vjenčanja Daniela Kinahana, u hotelu Burdž al Arab.

Amerikanci su ovu informaciju proslijedili nizozemskim istražiocima, sugerišući da ova grupa posljednjih deset godina vrlo vjerovatno kontrolisala uvoz kokaina u vrijednosti od čak 30 milijardi evra i to preko luka Roterdam i Antverpen.

Neki drugi eksperti za borbu protiv nakrotika tada su odbacili ovu cifru kao nerealnu, uprkos činjenici da su se preko ovih luka prošvercovale ogromne količine droge.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti