23.02.2024.
HomeNovostiSrbija grca u stravičnoj inflaciji, narod plaća za tešku glupost Vučićevih kadrova!...

Srbija grca u stravičnoj inflaciji, narod plaća za tešku glupost Vučićevih kadrova! ‘Imamo lošu i goru vijest…‘

Opća poskupljenja nastavit će mučiti građane Srbije i u novoj godini, posebno one najsiromašnije, kojima najviše novca odlazi na hranu. Rastu i rate stambenih kredita. A koliko će to trajati, nije sigurno, piše Deutsche Welle.

Možda nije tako djelovalo, ali siječanj 2021. zbilja je bio oaza mira i stabilnosti u odnosu na to kakav je ispao siječanj prošle i kakav će biti siječanj ove 2023. godine.

U Srbiji je 2021., primjerice, litra mlijeka bila ispod 100 dinara (oko 0.85 eura, 6.40 kuna) – a i bilo je domaćeg mlijeka, o uvozu iz Poljske nije se razmišljalo. Piletina je stajala oko 270 dinara (17.35 kuna), svinjetina oko 430 (27.60 kuna), a junetina oko 600 dinara (38.55 kuna) za kilogram.

Bilo je to i vrijeme i kad je benzin bio ispod 140 dinara (9 kuna), dizel ispod 150 dinara, a i stanarine su mirovale – još se moglo za razumnih 300-400 eura mjesečno pronaći stan na solidnoj lokaciji u Beogradu.

Godinu dana kasnije, u siječnju 2022., svijet, a time i Srbija, već su pola godine bili u visokoj inflaciji iz koje nisu znali kako se izvući. Cijene energenata su divljale, a Srbija i njeni kadrovi u Elektroprivredi uspjeli su loženjem blata umjesto ugljena upropastiti polovinu proizvodnje najveće i najvažnije tvrtke u zemlji te su tako osigurali da država mora plaćati uvoz najskuplje struje “u novijoj povijesti”.

Rat je sve promijenio

Još godinu dana kasnije svijet je u najdubljoj krizi valjda još od Hladnog rata. Napad Rusije na Ukrajinu stigao je do svačijeg novčanika – sve je dodatno poskupjelo, nastavilo poskupljivati i nitko ne može reći kada će kriza proći. Plin, nafta, umjetno gnojivo, metali – sve je poskupjelo, a mnoge robe je bilo i nemoguće naći na tržištu.

U Srbiju je, pak, došlo mnogo ljudi iz Rusije i Ukrajine, spremnih za nekretnine platiti mnogo više nego lokalno stanovništvo. Epilog – već porasle stanarine doslovno su otišle u nebesa: onaj stan od 300-400 eura s početka 2021. sada se već lagano izdaje za 800-1000 eura mjesečno.

Slično, premda ne zbog dolaska Rusa, ono juneće meso s početka teksta otišlo je preko 1000 dinara (64 kune), batak i zabatak na 400 (25.70), a cijena goriva je napokon polako počela padati i trenutno je benzin ispod 170 (10.92) nakon što se opasno približio granici od 200 dinara za litru.

Inflacija je, dakle, obilježila prethodne dvije godine. Što nas čeka u 2023. godini?

Samo su poskupljenja sigurna

“Jedino što je za sada izvjesno jest ono loše, a to je inflacija”, kaže za DW profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

“Još gora vijest je da će inflacija biti značajno viša za one proizvode koje koristi najveći dio stanovništva. Tu prije svega mislim na najmanje zaštićene kategorije. Najveći broj umirovljenika ima vrlo niske mirovine, a na nesreću uvjerljivo je najveći rast cijena živežnih namirnica”, kaže Savić napominjući da je trenutna kriza mnogo žešća i trajnija od krize iz 2008. godine.

“Tada su, bez obzira na razlike, svi razumjeli da se zajednički moraju boriti protiv krize i ona je relativno brzo svladana. A sada bi se moglo nabrojati pet grupa zemalja koje imaju različite interese i svatko se bori protiv svakoga. Tada nije bilo rata, nije bilo plinske i energetske krize”, zaključuje Savić.

Bez svog gnojiva i mlijeka

Kada je riječ o Srbiji, nije sve “palo s neba” odjednom: zahvaljujući strateški lošim potezima i ove i prethodnih vlasti, država je isprva ostala bez proizvodnje umjetnog gnojiva, prodavanjem, pa uništavanjem, pa “čerupanjem” Azotare iz Pančeva. Umjetno gnojivo je potrebno za proizvodnju kako ljudske, tako i stočne hrane – kad njega nema, mora se uvoziti po višestruko uvećanim cijenama u odnosu na razdoblje prije početka rata.

Skok cijena hrane pogađa najsiromašnije građane – udio hrane u potrošačkoj košarici sirotinje ide i preko polovine (u prosječnoj potrošačkoj košarici ovaj udio iznosi oko 40 posto).

Koliko je hrana poskupjela? Osnovnih deset namirnica čije cijene prati Ministarstvo trgovine u listopadu 2022. (posljednji dostupni podaci) poraslo je za 50 posto u odnosu na siječanj 2021. godine.

Što najsiromašnijima onda znači službeni podatak da je inflacija u studenom bila 15.1 posto? Ne mnogo niti im je utješna činjenica da država i dalje drži “zamrznute” cijene nekoliko osnovnih proizvoda.

Poskupljuje struja

Na ove već iznimno visoke cijene treba dodati i čak četiri najavljena poskupljenja struje: prvo (sigurno) od 1. siječnja. U dogovoru s MMF-om, Srbija je prihvatila da cijena struje poskupi i s početkom svibnja i studenog ove nove godine, kao i u svibnju 2024. godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti