30.04.2024.
HomeNovostiSkupština Tuzlanskog kantona prva u FBiH usvojila budžet za 2023.

Skupština Tuzlanskog kantona prva u FBiH usvojila budžet za 2023.

Skupština Tuzlanskog kantona prva je u Federaciji koja je usvojila budžet u iznosu gotovo 600 miliona maraka, a koji je od vladajuće većine okarakteriziran kao stabilizirajući i najveći do sada. Najviše sredstava izdvojeno je za plaće budžetskih korisnika, kapitalne investicije, ali i oblasti zdravstva, obrazovanja, nauke, socijalne zaštite i poljoprivrede. Rebalans budžeta očekuje se već na proljeće.

Nakon nekoliko godina, Tuzlanski kanton u novu godinu neće ući s privremenim finansiranjem, s obzirom na to da su zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona usvojili budžet u iznosu oko 600 miliona maraka. Više je to za 12,6 miliona u odnosu na budžet iz 2022. i za 42 miliona u odnosu na Nacrt.

“On ima izražene kapitalne elemente i strukture, tako da smatramo da je realan i da je poslije Nove godine raspoloživ svim građanima Tuzlanskog kantona u punom kapacitetu”, istakao je ministar finansija TK-a Suad Mustajbašić.

U opoziciji spočitavaju da vlast kroz budžet želi pokriti i određene troškove nastale u izbornoj godini, u kojoj su se, kako ističu, služili i populizmom.

“Pomoći penzionerima trebalo je biti i u ovoj godini, ukoliko je to bila svjesna podrška toj socijalnoj kategoriji, jer se ništa nije promijenilo kada je u pitanju njihov status”, smatra predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK-a Dževad Hadžić.

Nauka je dobila značajna sredstva. Prvi put oko milion maraka. Četiri miliona će biti izdvojeno za početak izgradnje Kampusa Univerziteta u Tuzli. Također, naknade za porodilje će ostati na istom nivou kao i ove godine.

“Drago nam je što je Vlada uvrstila i dječiji dodatak za onu djecu koja nisu imala na njega pravo prema federalnom zakonu, a radi se o djeci s teškim ili težim iinvaliditetom, gdje je invaliditet nastao prije 18 godine”, naglašava zamjenik predsjednika Skupštine TK-a Boris Krešić.

U opozicionom SDP-u i oprečni stavovi kada su u pitanju prihodi u budžetu, za koje tvrde da nisu pravilno i dobro prikazani, što je, naglašavaju, urađeno svjesno. No, tu nije kraj.

“Smatramo da treba izdvojiti više sredstava kad je u pitanju podrška privredi, odnosno poljoprivredi, jer je poljoprivreda kada su u pitanju poticaji na istom nivou kao i prethodne godine”, dodaje Hadžić.

Aktuelnom sazivu Skupštine Tuzlanskog kantona ostalo je da imenuje novi saziv Vlade, što bi trebalo biti završeno do polovine januara naredne godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti