03.05.2024.
HomeNovostiGrađani Bosne i Hercegovine u stanju permanentne krize

Građani Bosne i Hercegovine u stanju permanentne krize

Prema posljednjoj analizi Svjetske banke, 2022. godina je najteža u posljednjih pola vijeka. Inflacija guta plate i penzije, a najave za sljedeću godinu nisu optimistične. Građani u evropskim zemljama „stežu kaiš“ i štede na svemu, od grijanja, preko tople vode, do električne energije. Kakvo je stanje u BiH?

Evropske zemlje pozivaju građane da štede električnu energiju – kriza : ko i kako mora da štedi?“ Na vijesti koje ovih dana stižu iz Evrope, građani BiH imaju skoro istovjetan komentar.

ĐORĐE VAKČIĆ

„Ja imam preko 50 godina i non stop sam u toj krizi“ 

Za porodicu Vakčić kraj ove godine i nadolazeća kriza ne donose ništa novo. Raspolažu onim što imaju i nastoje unaprijed planirati troškove.

ĐORĐE VAKČIĆ

“Štednja je u banci, ako ima novca. Treba jednostavno kalkulisati i razmišljati svojom glavom, ako nam treba nešto sutra, ne mogu danas da potrošim sve. Kratki espreso 2 marke, kutija cigareta 6 KM, a skupa nam hrana!“

MARKO RISTIĆ

“Mi smo uvijek na međi. Nismo ni za totalnu štednju koju sprovodi EU, niti smo za totalno uključenje“. Mislim da to svi osjetimo, ali da se još uvijek pravimo da to ne vidimo i to je zapravo i problem. Dokle god to budemo sklanjali sa strane, i ne budemo gledati na to kako jeste nećemo načiniti nikakvu promjenu“.

Najgore je, ipak, penzionerima. Iako u poznim godinama, Branislav radi honorarne poslove kako bi dopunio tanku penziju.

BRANISLAV BOGDANOVIĆ

“Malo štedim struje, ali nema nekog uticaja. Ne možeš, platiš troškove, struju režije i što ostane tebi taman“

Da je situacija nezavidna pokazuju i analize prema kojima je 2022. godina jedna od najtežih u posljednjih pedeset godina.

DRAGO VUKOVIĆ, analitičar

“Inače smo majstori, to uvjerenje postoji, majstori preživljavanja i snalaženja. To može da bude jedna ozbiljna poruka institucijama države, vladama i onima koji brinu o svom stanovništvu“

Dok sa zebnjom posmatraju kako će se dalje razvijati kriza, prijete li nam restrikcije i hladni radijatori, građani naše zemlje rade ono u čemu su najbolji – snalaze se.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti