01.05.2024.
HomeNovostiHoćemo li imati koristi od kandidatskog statusa

Hoćemo li imati koristi od kandidatskog statusa

Kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji Bosni i Hercegovini sam po sebi neće donijeti značajnu ekonomsku korist, jer on ne predviđa nikakve posebne fondove.

U pitanju je isključivo politička odluka koja, ako bude stimulirala domaće vlasti da provedu zadate reforme može u budućnosti imati i ekonomske benefite, smatra analitičar Evropske stabilizacijske inicijative Adnan Ćerimagić.

„Građani neće lakše putovati niti se lakše zapošljavati u zemljama Evropske unije, naša roba koju proizvodimo u Bosni i Hercegovini neće lakše ići i biti prodata na tržištu EU samo i nećemo imati pristup nekim dodatnim fondovima ili dobiti neki dodatni novac samo na osnovu toga što imamo kandidatski status za članstvo. Tako da, zaista, u nekom praktičnom smislu taj status ne znači ništa“. 

Makroekonomista iz Nizozemske Edin Mujagić uvjeren je da će koristi od kandidatskog statusa ipak biti.

„Ja mislim, u svakom slučaju, veća je puno šansa da ćemo imati koristi od nekih fondova nego što je bilo do jučer, jer je razlika, naravno, u tome što imamo taj famozni kandidatski status.  To je dobra vijest. E, sada očekivanja da će dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, otvoriti vrata nekoj ogromnoj šumi novca iz EU, ja mislim da su to nerealna očekivanja pošto za isplatu sredstava iz fondova EU uvijek postoje neki uvjeti koje zemlja mora ispuniti. To su ti neki detalji u kojima je Bosna i Hercegovina, na žalost, uvijek loša“.  

Direktnu ekonomsku korist od pretpristupnih evropskih fondova Bosna i Hercegovina može imati tek kada otpočne proces pregovaranja, za koji su i kreirani posebni fondovi, upozorava ekonomista Damir Miljević i dodaje kako do tada treba ispuniti 14 odavno poznatih uvjeta Evropske komisije.

„Ukoliko se krene u rješavanje tih 14 preduslova postavljenih pred Bosnu i Hercegovinu, onda možemo očekivati da će u dogledno vrijeme BiH pokazati da je kredibilan partner Evropskoj uniji, što opet je signal za investitore i, s druge strane, dobit ćemo pristup takozvanim kohezionim fondovima EU, kojima trenutno, za razliku od drugih zemalja koje su kandidati, nemamo pristupa. Uvijek je, u suštini, loptica na našoj strani, odnosno, na strani zemlje koja pristupa EU i u zavisnosti od naše spremnosti da ispunjavamo naše obaveza i da pokažemo da smo stvarno kredibilan partner zavisi i to kako će investitori da posmatraju zemlju u cjelini“.

Edin Mujagić smatra kako je zbog rata u Ukrajini značajno promijenjen odnos Brisela prema Zapadnom Balkanu, što bi se moglo odraziti i na ublažavanje formalnih kriterija za povlačenje raspoloživih sredstava iz postojećih fondova.

„Ne bi me uopće iznenadilo da evropska unija ipak malo progleda kroz prste od sada ka BiH i odobri isplatu fondova za neke projekte što se prije 15. Decembra ne bi desilo“.

U svakom slučaju, kandidatski status Bosne i Hercegovine jeste pozitivan korak na njenom evropskom putu, ali on nikome, pa ni nama, neće donijeti novac koji neće prolaziti kroz mnogobrojne filtere i koji neće trebati zaslužiti i opravdano uložiti tamo gdje stručnjaci Evropske unije procijene da će biti od obostrane koristi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti