Hoće li u BiH biti ukinut PDV na doniranu hranu?

0

Novim zakonom o PDV-u doniranje hrane pred istek roka javnim kuhinjama trebalo bi biti oslobođeno od plaćanja PDV-a, najavljuju iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. To je ključno u procesu formiranja “banke hrane”, koja bi bila mjesto virtualne mreže preko koje bi se radile donacije hrane kada je ona pri kraju roka. Stručnjaci upozoravaju i na kontrolu kvaliteta donirane hrane.

Ferid Karamustafić korisnik je Javne kuhinje “Stari Grad” Sarajevo skoro tri godine. Kaže svaka pomoć dobro dođe.

“Ma kako da ne, penzionera toliko, toliko ljudi školovanih ovdje u redu čekaju, da nije ove kuhinje…”, priča Ferid.

Narodna kuhinja Stari grad Sarajevo ima 630 korisnika. Od proizvoda koje doniraju građani napravi se od 50 do 100 paketa pomoći. Resorno ministarstvo i Opština redovno obezbjeđuju sredstva za sve neophodne namirnice, kaže upravnik kuhinje Stari grad Sarajevo i dodaje da su higijena i ispravnost namirnica na prvom mjestu. Smatra da je doniranje hrane pred istek roka od kompanija, dobra praksa, ali da treba voditi računa o kvalitetu roka trajanja.

“Recimo sirovo povrće, to može stajati, mrkva, luk i krompir, sve se to može srediti, ali veći problem s tim su mliječni proizvodi, mesni proizvodi  i to…”, ističe Amir Radeljaš, upravnik Narodne kuhinje “Stari grad” Sarajevo.

Jedna od domaćih kompanija tokom cijele godine donira svoje proizvode za različite svrhe, svim kategorijama društva, kako ističu sa valjanim rokom trajanja i pored činjenice da se prilikom doniranja plaća PDV od 17 odsto.

“Od velikog značaja za sve proizvođače hrane bi bilo da se ukine plaćanje PDV-a na donacije i smatramo da bi se time povećale količine donirane hrane, jer mnogima plaćanje PDV-a zaista predstavlja veliki problem i velike dodatne troškove”, kaže portparol AS holdinga Andrea Tomašević Kolenda.

Doniranje hrane pred istek roka javnim kuhinjama nije oslobođeno od plaćanja PDV-a i plaća se u iznosu od 17 odsto. Od plaćanja PDV-a oslobođene su donacija u finansijskom obliku. Novim zakonom o PDV-u to bi trebalo biti izmijenjeno, kažu u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

“S obzirom na mnogobrojne zahtjeve između ostalog i javnih kuhinja i mnogobrojnih udruženja u BiH, mi smo to predvidjeli na način da je u nacrt novog zakona o PDV-u uvršteno i to da se na hranu koja je pred istek roka, a koja se donira javnim kuhinjama u BiH, da mogućnost oslobađanja plaćanja PDV-a”, navodi portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

Oslobađanje od plaćanja PDV-a donirane hrane ključno je u procesu Inicijative udruženja da se formira “banka hrane”, koja bi bila mjesto preko koje bi se radile donacije hrane kada je ona pri kraju roka, kažu u Agenciji za sigurnost hrane BiH.

“Preliminarno smo dogovorili buduće aktivnosti a koje se tiču onog domena i onog segmenta na koji način postupati sa tom hranom,  kako je tretirati, kako ta hrana i kad bude donirana ne bi izazvala štetne posljedice po zdravlje ljudi. Načelni dogovor je da će biti formirana jedna radna grupa u koju ubuduće moraju da budu uključene i institucije entiteta”, ističe Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

Moguće formiranje “banke hrane” zahtjevaće nekoliko faza kako bi se osmislili i podzakonski akti, odnosno pravila za one koji primaju hranu,  kako da postupaju ali i registar onih koji doniraju hranu kako bi se spriječila moguća zloupotreba, ali i zaštitili građani koji će tu hranu konzumirati.