05.05.2024.
HomeNovostiU Hrvatskoj 250.000 zavisnika od alkohola, među prvih pet u EU po...

U Hrvatskoj 250.000 zavisnika od alkohola, među prvih pet u EU po konzumaciji

Hrvatska ima oko 250.000 zavisnika od alkohola čime je među prvih pet zemalja Evropske unije (EU) po konzumaciji alkoholnih pića.

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje prenosi Hina, ta zavisnost je veliki društveni problem jer pogađa cijelu porodicu, a na liječenju završi tek svaki osmi zavisnik.

Tradicionalno je više zavisnika od alkohola među muškarcima, koji opijanjem pokušavaju da riješe probleme s depresijom, panikom ili stresom, budući da, zbog kulturoloških razloga, oklijevaju da ih priznaju i da potraže pomoć, izjavio je psihijatar Krešimir Radić, specijalista iz Klinike za psihijatriju Vrapče.

Istakao je da muškarci tri puta češće umiru od bolesti povezanih s alkoholom te, iako čine većinu među liječenim pacijentima, još uvijek ih jako puno ne uspije dobiti pomoć.

Konzumacija alkohola rano u životu dovodi do zdravstvenih problema pa su u programima liječenja u zdravstvenim ustanovama osobe svih dobi.

Alkoholizam utiče na mentalno zdravlje cijele porodice, koja socijalno i mentalno pati zbog člana koji pije.

Djeca imaju lošiji uspjeh u školi, supružnici problema s funkcionisanjem u radnoj sredini, porodica je opterećena troškovima zbog kupovanja alkohola, zbog saobraćajnih kazni i drugih prekršaja, što dodatno osiromašuje i otežava svakodnevnicu.

“U takvim porodicama nije rijetko porodično nasilje. Ljekari se često susreću sa situacijama kada porodica više ne želi da ima dodira sa svojim bolesnim članom koji pije, a on je onemoćao, lošeg tjelesnog zdravlja i nesposoban da se snađe za sebe”, navodi Radić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti