28.03.2024.
HomeNovostiJahić: Prioritet je opstanak u Premijer ligi

Jahić: Prioritet je opstanak u Premijer ligi

Nakon 19 odigranih kola u m:tel Premijer ligi BiH, Sloboda se nalazi na pretposljednjem mjestu na tabeli sa 19 osvojenih bodova.

Samo dva boda dijele nas od osmog mjesta, a pet od pozicije broj šest na tabeli što govori o kvalitetu lige i izjednačenosti ekipa u domaćem prvenstvu. Crveno-crni su ostvarili 4 pobjede, 7 remija, dok su poraženi u 8 prvenstvenih utakmica. Jednu pobjedu su ostvarili i u Kupu BiH.

“Jesmo pretposljednji, ali ako se vratimo unazad nekoliko mjeseci, na sami početak priprema i na sklapanje ekipe, imali smo malo vremena. Kasnili smo dvije sedmice sa pripremama, pred koje je na kraju prošle sezone 9 standardnih igrača napustilo klub. U Slobodu su došli igrači bez nekog većeg igračkog iskustva, osim Komazeca, Vranješa i Bekića. Znamo da su Stojan i Amer došli sredinom prvenstva. Ovih 4-5 ekipa što su ispred nas nisu nam mnogo odmakli što se tiče bodova, sve je to u 3-4 boda”, istakao je Adnan Jahić šef stručnog štaba FK Sloboda.

Sloboda je zimsku pauzu mogla dočekati i van opasne zone koja vodi u niži rang takmičenja. Postigla je 18 pogodaka, a primila 20. U pojedinim utakmicama nedostajalo je i malo sreće da neriješeni ishodi prevagnu na stranu našeg tima, ali i iskustva našoj ekipi koja je među najmlađim u ligi.

“Što se tiče nekih nesretnih gubljenja bodova složio bih se da smo odigrali nekoliko utakmica fenomenalnih gdje nismo osvojili bodove, ali u nekim jednostavno nismo mogli izvući pozitivan rezultat jer nismo imali dovoljan broj igrača, pogotovo kada se u obzir uzmu neke povrede i kartoni. Bilo je problema, ako jedan igrač fali ne možete sklapati tim i igrati onako kako se očekuje od Slobode. U nekim utakmicama se dešavalo da uopšte nemate mogućnost da zamijenite veznog igrača. Znalo se desiti da mladom Kapetanoviću za vrijeme utakmice promijenimo i tri pozicije. Često smo pravili i neke vještačke izmjene da bi mogli imati pozitivan rezultat na utakmicama”.

“Jedan dio prvenstva nas je zadesio gdje smo imali 7 utakmica u 20 dana, tako da jednostavno to je sve ostavilo traga na bodovni saldo. Mislim da smo imali mnogo pehova kroz čitavu polusezonu. Milion pehova koji su nezapamćeni, od nesretno primljenih golova do zicera gdje smo mogli postići pogotke, a nismo. Nadam da će nas u ovom drugom dijelu prvenstva malo i sreća pogledati. Mislim da smo sa Božije strane zaslužili sreću”, rekao je Jahić za zvaničnu stranicu FK Sloboda.

Za razliku od prethodnih sezona, zbog radova na glavnom terenu stadiona Tušanj, Sloboda je sve utakmice jesenjeg dijela prvenstva igrala van Tuzle. Svoje domaće susrete igrali smo u Banovićima, na stadionu naših dugogodišnjih sportskih prijatelja iz FK Budućnost.

“Još jedan problem koji smo imali u ovoj polusezoni je da smo bili gosti svih 19 kola. Nedostajao nam je Tušanj, ali isto tako sada Tušanj kako izgleda, mislim da će nam trebati kvalitetna pojačanja. Na ovom terenu nijedan igrač ne može ništa sakriti, kao što se to može sakriti na nekom lošem terenu. Nadam se da ćemo sebi priuštiti nekoliko provjerenih igrača. Zavisi od budžeta, ali ko god bude dolazio u Slobodu, jedan, dva ili više igrača, moraju biti nosioci igre i moraju biti bolji od svojih konkurenata na poziciji na kojoj igraju. Moraju zaslužiti dres Slobode. Dok sam ja trener neće biti igrača na probi jer se mi nalazimo u takvoj poziciji da nemamo ni vremena ni prostora da nekog probamo”, naglasio je Jahić.

Uprkos lošim rezultatima i pozicije na tabeli koja ne ispunjava kriterije našeg tima, atmosfera u svlačionici je na zavidnom nivou.

“Sa čime možemo biti zadovoljni je ta svlačionica koja je svih 19 kola i od samog početka priprema disala jednim plućima. U svlačionici se zaista osjeti jedna harmonija bez obzira što nam je nedostajalo kvaliteta i malo sreće tako da je to pohvalno. Pohvalno je i što smo odigrali nekoliko utakmica zaista dobro, a nažalost nismo pobijedili. Često govorim, a ponovit ću još jednom pojedinim igračima treba zaista skinuti kapu što su na svakoj utakmici bili pravi”, istakao je Jahić.

Nakon posljednjeg kola pred odlazak na zimsku pauzu i pobjede nad Igmanom od 5:1, igrači su otišli na odmor. Početkom januara Jahić i njegov stručni štab obavit će prozivku igrača i započeti sa pripremama.

“Mi ćemo najvjerovatnije od svih premijerligaša prvi krenuti sa pripremama i dobro ćemo se spremiti. Prioritet će nam biti opstanak u ligi, a isto tako nećemo zanemariti kup gdje planiramo dati svoj maksimum, pa ćemo vidjeti koliko će to biti dovoljno. Pravit će nam problem što u nastavku prvenstva odmah dvije utakmice gostujemo, a zadnje kolo drugog dijela prvenstva nam dolazi Leotar iz Trebinja”, rekao je Jahić.

Radovi na glavnom terenu stadiona Tušanj polako se privode kraju. Prvi na novu hibridnu podlogu po UEFA standardima, sredinom februara će istrčati naši prvotimci, kada u okviru 1/8 finala Kupa BiH dočekujemo Slogu Meridian. Jahić je pozvao navijače da dođu u velikom broju i podrže crveno-crne.

Ono zbog čega sam tužan to je nedostatak naših najvatrenijih navijača. Mi ne možemo igrati bez njih, oni su naš dvanaesti igrač. Sloboda ne može bez navijača kao ni navijači bez Slobode. Sloboda se voli, Sloboda se živi. Mi na proljeće želimo da imamo naše najvatrenije navijače uz nas. Zahvalio bi se svim navijačima koji su tokom jesenjeg dijela prvenstva dolazili u Banoviće i bodrili nas”, zaključio je Jahić.

Podsjećamo, Fukare od sredine polusezone bojkotuju utakmice Slobode iz protesta prema Upravi kluba.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti