28.03.2024.
HomeSvijetAustrija postaje zemlja štrajkova: Političarima rastu plate, a narod grca

Austrija postaje zemlja štrajkova: Političarima rastu plate, a narod grca

I dok je Austrija ovih dana postala zemlja štrajkova i radnici traže veća primanja zbog rekordne inflacije, političarima rastu plate.

U Austriji je sve više privrednih grana u kojima zaposleni obustavljaju rad zbog nezadovoljstva tokom pregovora o novom kolektivnom sporazumu, odnosno povećanju plata zbog inflacije.

 

Dok zaposleni u raznim privrednim granama još pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru, odnosno o povećanju plata, političarima one skaču automatski.

Revizorska ustanova proslijedila je Vladi “faktor prilagođavanja” plata, to jest onaj postotak po kojem će plate državnih funkcionera porasti od 1. januara 2023.

Kao osnova se uzima inflacija koja je bila od jula 2021. do juna ove godine, a to je 5,3 odsto.

Time će značajno skočiti primanja, na primjer predsjednika Austrije za 1.344 evra mjesečno, na 26.701 evro bruto mjesečno.

Kancelaru će plata biti povećana za 1.200 evra, na 23.840 evra.

Poslanicima će plata biti veća za 497 evra, na 9.832 evra.

Željezničari su u ponedjeljak štrajkovali tražeći veće povećanje plate od onog koje nude poslodavci.

Štrajk najavljuju i zaposleni u trgovini pa bi ovog vikenda mnoge radnje, a tako i veliki lanci, mogli ostati zatvoreni i to u periodu kada Austrijanci tradicionalno počinju pripreme za kupovinu božićnih poklona.

I zaposleni u telekomunikacionom operateru A1 najavljuju štrajk upozorenja.

Tomas Šajber, glavni pregovarač poslodavaca u željezničkom sektoru, je i pored ponude povećanja plata od 8,44 odsto, što je u odnosu na mnoge druge privredne grane dobra ponuda, pozvao na štrajk upozorenja zbog kojeg su stali svi vozovi.

Roman Hebenštrajt, šef sindikata, rekao je radiju Oe1 da željezničari traže 400 evra mjesečno više, a poslodavci nude svega 208 evra.

Do sada su zaposleni u metalskoj industriji izborili povećanje plate od 7,44 odsto, u javnoj službi za 7,32 procenata, u socijalnim ustanovama za osam odsto, i u keramičkoj industriji 7,34 procenta.

U trgovini poslodavci nude povećanje od pet odsto, uz tri procenta plate kao jednokratnu isplatu. Zaposlenima u pivarama poslodavci nude povećanje od 6,5 odsto, a i IZ sektoru 5,65 odsto.

U sektoru higijene poslodavci nude povećanje od 7,3 odsto.

Poslodavci kritikuju da se Austrija sve više udaljava od socijalnog partnerstva koje je do sada vladalo, a na kojem su se zasnivali odnosi poslodavaca i sindikata.

Povećanje plate političarima stupa na snagu automatski ako parlament ne donese odluku o neprilagođavanju plata političara stopi inflacije.

Dok vladajuće stranke Narodna partija (OVP) i Zeleni ćute, Socijaldemokratska partija (SPO) i Slobodarska stranka (FPO) zahtijevaju odluku o neprimjenjivanju automatizma prilagođavanja plata inflaciji.

Herbert Kikl, lider FPO, zatražio je, čak, da se smanje plate članovima Vlade, ali i “lažnoj opoziciji”, zbog lošeg vođenja politike od lockdowna do sankcija protiv Rusije, prenosi Tanjug.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti