Memić: Nastavit ćemo borbu, mater svima ko god pokuša

0

Otac ubijenog Dženana Memića, Muriz Memić kazao je danas ispred Suda Bosne i Hercegovine da nije razočaran nakon izricanja oslobađajuće presude za optužene jer nije prvi put da Sud oslobađa optužene.

Sud Bosne i Hercegovine u predmetu Zijad Mutap i drugi donio je danas presudu kojom se optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobađaju svih optužbi za smrt Dženana Memića.

– Ovo je u jednu ruku namjerno urađeno Tužilaštvu BiH, jer su oni život dali da ovo dokažu. Hvala tužiocima, Gordani Tadić koja je otvorila istragu, Milanku Kajganiću, ali mi idemo dalje – poručio je Memić i najavio da sigurno neće stati na ovom u cilju postizanja pravde. Memić je potom citirao stihove Đorđa Balaševića: -I neka se okuša hor torokuša, ja sam babin sin jedinac. Mater svima ko god i šta god pokuša. Još jednom, mater svima, ko god i šta god pokuša, rekao je Memić.

Arijana Memić, sestra stradalog Dženana, također je najavila da će njena porodica nastaviti ovu borbu, ocjenjujući kako je ovo nepravedna odluka Suda.

– Sedam godina nastojimo doći do pravde, ovi ljudi su tu jer postoje dokazi – kazala je Arijana Memić te se zahvalila medijima i cjelokupnoj javnosti na praćenju slučaja od samog početka.

Feraget: Vrijeđaju komentari sudije Perića koji nisu zasnovani na objektivnim dokazima

Punomoćnik porodice Memić, advokat Ifet Feraget, nakon izricanja oslobađajuće presude u predmetu Zijad Mutap i drugi, izjavio je kako je očigledno da neko pokušava zataškati ubistvo Dženana Memića, te najavio ulaganje žalbe na prvostepenu presudu.

– Jedino sa čime se slažem sa predsjedsjedavajućim Vijeća, sudijom Brankom Perićem jeste da ovo nikad nismo imali u pravosuđu. Ali u ovakvom pravosuđu ovo se moralo i desiti – kazao je Feraget po izlasku iz Suda BiH.

Podsjetio je, istovremeno, na sadržaj razgovora sa sudijom Perićem prije nego što je preuzeo ovaj slučaj, a o čemu nikada nije govorio u javnosti.

– Jedne prilike on me pitao da li je jedna od kantonalnih tužiteljica učestvovala u zataškavanju ubistva Dženana Memića. Rekao sam da jeste i iznio mu dokaze i činjenice na kojima baziram svoju tvrdnju. Dakle, radi se o tužiteljici koja je imala priliku da zaštiti dvojicu svjedoka koji su mogli otkriti vrlo značajne informacije vezane za montiranje optužnice kantonalnog tužilaštva – precizirao je Feraget.

U pogledu komentara sudije Perića u sklopu obrazloženja oslobađajuće presude, Feraget je kazao kako je malo reći da je razočaran, ali i da kao profesionalac mora sačuvati dostojanstvo.

– Odgovorno tvrdim, a dokazi to potvrđuju da je Dženan Memić tu noć ubijen. Vrijeme koje je proteklo do izmišljene saobraćajne nesreće je vrijeme koje je iskorišteno za montiranje saobraćajne nesreće. Više puta sam rekao da postoje ubice – naveo je Feraget.

Podsjetio je, također, kako se od sudije Perića danas nije čulo da je pala optužnica Kantonalnog tužilaštva i da je Kantonalni sud u dva navrata oslobodio optužene zbog navodne saobraćajne nesreće, te da je Vrhovni sud BiH potvrdio da se nije desila saobraćajna nesreća.

– Pitanje svih pitanja je – da li ćemo kao društvo nakon ovog slučaja  krenuti u nekom boljem pravcu. Nije bez razloga Priebe rekao da je ovaj slučaj test za bh. pravosuđe. Zasada, taj test nije položen. Ne kažem da svi optuženi bezuvjetno moraju biti osuđeni, ali vrijeđaju komentari sudije Perića koji nisu zasnovani na objektivnim dokazima – kazao je, između ostalog, advokat Feraget.

Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović, između ostalog, teretili su se da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, uslijed kojih povreda je preminuo.

Sudsko vijeće Suda BiH, kojim je predsjedavao Branko Perić, oslobodio je sve optužene, uz obrazloženje da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice.

Danas je izrečena prvostepena presudi na kojoj Tužilaštvo ima pravo žalbe.