14.07.2024.
HomeNovostiMediji: Ko je ukrao 200 kg kokaina balkanskom narkokartelu?

Mediji: Ko je ukrao 200 kg kokaina balkanskom narkokartelu?

Na području Zagreba je proljetos ukradena pošiljka od oko 200 kilograma kokaina jednom od balkanskih narkoklanova posebno poznatom po brutalnim likvidacijama, piše danas zagrebački Jutarnji list.

Kokain se, kažu, nalazio u jednome skladištu na širem području glavnoga grada Hrvatske, a droga je bila u tajnom tranzitu, odnosno s istoka je skrivena ušla u Hrvatsku i bila je namjenjena za tržište zemalja zapadne Evrope.

Krađa kokaina velike vrijednosti, kako neslužbeno saznaje Jutarnji, rezultirala je vrlo brzom i agresivnom reakcijom narkoklana, koji je u Hrvatsku poslao svoje ljude kako bi utvrdio ko mu je ukrao drogo, da pokuša da je vrati i krivce “kazni”.

Ta “istraga” narkokartela navodno je već rezultirala s nekoliko krivičnih djela počinjenih na području Hrvatske. Navodno je počinjena jedna otmica i premlaćivanje osobe koju su smatrali odgovornom za nestanak droge, ali i pokušaj otmice saradnika te osobe, kao i nasilni pokušaj povrata dijela otete droge.

List piše da uprkos pokušajima od policije nije uspio da sazna da li im je poznata ova informacija o krađi narokotika.

Međutim, piše Jutarnji, iz niza akcija koje su pojedina elitna odjeljenja kriminalističke policije posljednjih pola godine provodili, čini se da je policija itekako upućena u to što se događa.

Naime, u jednoj od policijskih akcija koje su se u proteklih šest mjeseci zaredale širom Hrvatske protiv međunarodnih trgovaca kokainom detektovana je, pored ostalog, osoba za koju narkoklan sumnja da mu je ukrala drogu.

Što je još važnije, navode, ta krađa kokaina daje mogući novi kontekst čitavom nizu hapšenja “opasnih momaka” iz balkanskog podzemlja koji su se u proteklih pola godine počeli da se “slivaju” u Hrvatsku pod lažnim identitetima, a koje bi zatim policija, u naizgled nepovezanim akcijama, hapisala zbog droge i oružja.

List piše da postoji sumnja da je neke od tih osoba u Hrvatsku “po zadatku” poslao narkoklan, upravo kako bi se osvetili zbog nestanka droge ili su, pak, pokušali da je pronađu i vratiti vlasniku.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti