29.03.2024.
HomeSportBiH savladala Mađarsku i ostala u igri za SP

BiH savladala Mađarsku i ostala u igri za SP

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je uprkos brojnim problemima i izostancima ključnih igrača savladala Mađarsku u Skenderiji!

U ovom meču 9. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, Zmajevi su slavili pobjedu rezultatom 83:78!

Fenomenalno su momci Adisa Bećiragića ušli u utakmicu, u prvom poluvremenu su razbijali protivnika i iz igre šutirali sa preko 70 posto uspješnosti, a do pada je došlo u trećoj i četvrtoj dionici.

Na trenutak je BiH ispustila prednost od čak 17 poena razlike, ali u finišu je tim Adisa Bećiragića bio prisebniji od rivala, te uspio doći do važne pobjede, koja ga ostavlja u igri za plasman na veliko takmičenje.

Utakmica je otvorena sjajnom trojkom Filipovitiya, a izvrsno je u meč ušao i Kenan Kamenjaš koji postiže četiri poena u prve dvije minute.

Igralo se od tada koš za koš i Bosna i Hercegovina je sve vrijeme vodila, a poenima Ajdina Penave na dvije minute do kraja prve četvrtine dolazimo do +4 (16:12).

Dobrom igrom u odbrani ekipa Adisa Bećiragića u tim trenucima dolazi u priliku da prednost i poveća, što i čini i nakon deset minuta vodi sa 23:18.

Sjajno otvaraju drugu dionicu Zmajevi, uprkos nesportskom faulu koji je dosuđen za Aleksandra Lazića, te na krilima Penave i Sanija Čampare stižu do 31:22!

Na trenutak su se Mađari bili vratili i uhvatili priključak, ali onda nastavljaju Zmajevi igrati sjajno i nakon petnaest minuta igre stižu i do dvocifrene prednosti od 41:30.

Prednost je do odlaska na veliki odmor i rasla, pa je nakon dvadeset minuta igre rezultat 52:38.

 

Pošto su u prvom poluvremenu košarkaši BiH iz igre šutirali sa preko 70 posto uspješnosti, za očekivati je bilo da dođe do pada, te Mađari smanjuju nakon šest minuta igre na 59:51.

Potom Keller ubacuje trojku uz prekršaj Ismeta Sejfića i Mađarska potpuno hvata priključak (59:55).

Kriza BiH je nastavljena i nakon toga, a važne poene u finišu treće četvrtine ubacuje Kamenjaš, no potom Vojvoda ubacuje trojku i to je 62:60!

Na kraju treće dionice je Mađarska vodila sa 64:62, a do prednosti su stigli na krilima razigranog Vojvode.

Izvrsnim zakucavanjem rezultatski egal vraća Adin Vrabac, a poenima Gegića BiH stiže i do vodstva od 68:66. Jako važnu trojku na četiri minute do kraja pogađa Kamenjaš i BiH ide na 75:68.

Na minut i po do kraja Mađari prilaze na 77:73, ali uzvraća Vrabac i vraća BiH na sigurno rastojanje od +6 (79:73)

Onda Benke ubacuje fantastičnu trojku preko ruke jednog od bh. košarkaša, ali sjajni Gegić na drugoj strani pogađa uz faul! Nije Mađarska imala šanse da preokrene rezultat u svoju korist i završilo je rezultatom 83:78.

Do pobjede je BiH nosio sjajni Kamenjaš sa 20 poena i 13 skokova, a 16 poena i 8 skokova imao je Lazić.

Kod Mađarske je Filipovity ubacio 17 koševa.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo:

Bosna i Hercegovina – Mađarska 83:78 (23:18, 19:20, 10:26, 21:14)

BiH: Sejfić 2, Gegić 14, Kamenjaš 20, Čampara 9, Avdić, Penava 8, Lazić 16, Vrabac 11, H. Delalić 3, A. Delalić, Tomić.

Mađarska: Benke 9, Filipovity 17, Keller 7, Perl 15, Vojvoda 13, Goloman 6, Hopkins 3, Kiss, Lukacs, Pongo, Somogyi, Varadi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti