22.07.2024.
HomeNovostiPostizborna prevara: Građani glasali za jedne, mandati drugima

Postizborna prevara: Građani glasali za jedne, mandati drugima

Lista onih koji su odbili mandate, a koji su osvojili veliki broj glasova na Opštim izborima je duga. Većina njih se nalazila na vrhu izbornih listi. Ova praksa ponavlja se svake izborne godine jer to omogućavaju zakoni. Trenutno ne postoje pravne regulative koje bi to spriječile. U Bosni i Hercegovini u ovom trenutku više od 150 funkcionera obavlja duple funkcije.

 

Glasali za jedne, a mandati drugima. Ustaljena praksa u Bosni i Hercegovini. Prvo kandidovani, a onda se mandati odbiju. Primjera je mnogo. Predsjednik SBiH Semir Efendić dva puta je odbio poziciju u Skupštini Kantona Sarajevo, 2018. godine, a onda i u ovom mandatu. Kako je pojasnio Efendić, on pretenduje na poziciju premijera Kantona Sarajevo ili, eventualno, ministarsko mjesto, ako bi postojala stabilna većina. Nakon što je 2018. godine odbio zastupničko mjesto u Skupštini Unsko-sanskog kantona, Šuhret Fazlić na ovim izborima prihvatio je mandat u Skupštini, pa će se u Bihaću uskoro birati novi gradonačelnik. Biraće se i novi načelnik Vogošće, budući da je aktuleni Edin Smajić prihvatio mandat u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta. O prihvatanju ili eventualnom odbijanju mandata još razmišlja gradonačelenik Tuzle Jasmin Imamović.

“Ja imam dobar tim saradnika i bar tri, četiri moje saradnice ili saradnika mogu dobro obavljati ovaj posao. Ljudi su se možda navikli na mene, razmišljam i o toj mogućoj tranziciji, ako mandat prihvatim, i o ostanku, ako ne prihvatim”, objašnjava Imamović. 

“Sad sam rekao da ću prihvatiti mandat i da mi je cilj da uđem u Skupštinu i da budem premijer Kantona. Smatram da neke stvari koje su urađene ranije, nisu urađene dobro.  Ukazivao sam u kampanji šta je to što nije valjalo, ukazivao sam šta je to što bi trebalo raditi bolje”, kaže Fazlić.

Moral i vlastita obećanja domaćih političara sada su ponovo na ispitu jer se postavlja pitanje ko će opravdati dobijeno povjerenje građana koji su prevareni i izigrani. Analitičari su stava da stranke svjesno kandiduju jake političare na vodećim pozicijama upravo da bi se došlo do izbornih rezultata. I sve je ovo postalo predmetom manipulacija i zloupotreba koje se konačno moraju, kako kažu, riješiti izmjenama Izbornog zakona i Zakona o sukobu interesa.

“Preduprijediti ove stvari treba kroz intervencije u zakonski okvir, to treba da bude jedna od stvari kojom će se baviti svi oni koji se bave izbornim zakonodavstvom u budućnosti i Zakonom o sukobu interesa, аli mislim da treba insistirati na odgovornosti političkih stranaka”, smatra politički analitičar Adnan Huskić. 

“Nije problem, neka se kandiduju za mjesto u okviru zakonodavne vlasti, ali prije toga trebaju da se razriješe ili daju ostavku na mjesto u izvršnoj vlasti”, mišljenja je komunikolog Mladen Bubonjić.

Ranije je bilo slučajeva i inicijativa da se stane u kraj duplim funkcijama na način da se zabrani kandidovanje jedan izborni ciklus. Isto tako, još prije godinu dana, doduše u Zastupničkom domu državnog parlamenta, usvojene su izmjene i dopune Izbornog zakona kojim je predviđeno ukidanje duplih funkcija izabranih zvaničnika. No, ove izmjene nisu dobile podršku delegata iz HDZ-a i SNSD-a u Domu naroda. U Federaciji Bosne i Hercegovine od 2013. godine ne postoji tijelo koje može da utvrdi sukob interesa pa sve ovo prolazi bez adekvatnih i konkretnih sankcija.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti