Ryanair počinje letove iz Tuzle

0

Sa Međunarodnog aerodroma Tuzla danas započinju letovi nove aviokompanije Ryanair koji će povećati broj saobraćanja u zimskom redu letenja.

“Povratkom linije za Eindhoven, povećanjem broja letova prema dosadašnjim destinacijama i dolaskom RyanAira, mi ćemo sigurno povećati broj putnika i do 20 posto, što je otprilike ravno nivou putnika koji imamo ljeti. Recimo, imat ćemo pet puta sedmično letove za Beč i Memmingen, a četiri puta sedmično za Dortmund”, rekao je Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Avioni WizzAira sa Tuzlanskog aerodroma lete na 15 destinacija u šest zemlja, odnosno, u Njemačku, Austriju, Dansku, Švedsku i Francusku, s tim da će od 1. novembra, kada na snagu stupa zimski red letenja, biti dodata i destinacija prema Holandiji, pa će broj sedmičnih letova biti 40.

Inače, menadžment Aerodroma traži mogućnosti za nove destinacije poput Londona, Dublina, Francuske, Belgije.

“Osim toga, pokušavamo sa WizzAirom i Ryanair vidjeti kakve su mogućnosti za letove za Bliski istok. Sve je to otvoreno, ali odluka o otvaranju i zatvaranju linija, donose aviokompanije. Mi samo sugerišemo da se linije šire i da se stvore nove prilike za naše putnike”, rekao je Halilčević.

Tuzlanski aerodrom trebao bi do kraja godine premašiti ovogodišnji plan od 400 hiljada prevezenih putnika.To sve mora pratiti i kvalitetna infrastruktura. Vlada TK je izdvojila više od 1,8 miliona KM za redovno održavanje poslovanja ovog javnog preduzeća.

“Uz pomoć vlade FBiH obezbjedili smo 2 miliona KM za investicije poput izgradnje parkinga i gatea 3. Ukoliko to realizujemo, dočekat ćemo neko bolje okruženje na aerodromu, veći broj putnika, treći baznio avion”- smatra Mustafa Šakić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Usluge ovog aerodroma, osim građana TK, koriste i stanovnici dijela Hrvatske i Srbije. Tako je više od 300.000 putnika zabilježeno od januara do septembra, a samo u septembru je bilo 42.688 putnika, što  je  10.000 više nego prošle godine.