18.04.2024.
HomeNovostiVrijedi li prijavljivati utaju i korupciju i kako završe zvizdači u Bosni...

Vrijedi li prijavljivati utaju i korupciju i kako završe zvizdači u Bosni i Hercegovini?

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) podnijela je tokom devet mjeseci ove godine 22 prijave Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog osnovane sumnje da je poreskom utajom ili prevarom državni budžet oštećen za 7,1 milion maraka. Poreski inspektori su tokom kontrola poreskih obveznika utvrdili 47,3 miliona maraka dodatnih obaveza i podnijeli 2.545 prekršajnih naloga u iznosu od 8,3 miliona maraka.

Korupcija ima ime i prezime i ne može se vezivati za instituciju, tvrde u Upravi za indirektno oporezivanje. Na besplatnoj info-liniji evidentirane su 532 prijave građana, od čega se 26 odnosi na sumnju na korupciju. Zbog toga je protiv jednog radnika Uprave za indirektno oporezivanje ove godine proslijeđen izvještaj Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

“Od naših obveznika, ukoliko se susretnu s ovim problemom, očekujemo da nam daju konkretne podatke, bez bilo kakvog straha i bojazni o tome ko je lice koje radi u Upravi za indirektno oporezivanje, ako je tražilo mito ili bilo kakav drugi oblik dara ili koristi“ , kaže portparol Uprave Ratko Kovačević.

Emir Mešić prije četiri godine prijavio je korupciju u vezi sa iznajmljivanjem carinskih terminala. Iako je dobio status zvizdača, osobe koja prijavi korupciju na radnom mjestu i bude zaštićena od odmazde i progona, na kraju je dobio otkaz.

“Nakon što sam prijavio korupciju u Upravi za indirektno oporezivanje, iako sam zaštićeni prijavitelj, već imam tri disciplinska postupka, dva degradiranja,  jedno rješenje o prestanku radnog odnosa“, navodi Mešić.

Urednik BIRN-a, Semir Mujkić koji je istraživao korupciju i utaju u Upravi za indirektno oporezivanje, ističe da Agencija za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) mora zaštititi zviždače, a tužilaštva bi trebalo brže da rješavaju slučajeve korupcije. Prije svega, ističe on, sankcionisati korupciju unutar Uprave za indirektno oporezivanje, kao poruku drugima da se ne isplati.

“Da sistem još nije dovoljno dobar i da se, generalno, ne isplati prijavljivati korupciju, što ne znači da od sistema treba odustati. Jednostavno, treba govoriti puno više o tome na koji način se sistem može poboljšati, šta se konkretno može uraditi da se zaštite zvizdači“, tvrdi Mujkić.

I u ‘Transparency International’-u smatraju da je nedopustivo da umjesto da APIK zaštiti zviždača, u slučaju Mešić sumnja u njegove dobre namjere. U APIK-u su ranije rekli da ne mogu povezati disciplinske prijave protiv Mešića sa prijavom korupcije.

“To što Uprava za indirekto oporezivanje poziva građane jeste ohrabrujuće, međutim, upitno je na koji način bi njihovi inspektori i svi zaposleni u Upravi za indirektno oporezivanje postupili, budući da smo imali ozbiljne navode u javnosti o korumpiranosti upravo tih inspektora”, navodi Damjan Ožegović iz Transparency International u Bosni i Hercegovini.

U akciji ‘Stop švercu’ i uz pomoć prijava građana ove godine oduzete su cigarete i duhan u vrijednosti od šest miliona maraka.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti