03.05.2024.
HomeNovostiMilanko Kajganić izabran za glavnog tužitelja Tužilaštva BiH

Milanko Kajganić izabran za glavnog tužitelja Tužilaštva BiH

Na redovnoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine sa deset glasova za i tri suzdržana, Milanko Kajganić izabran je za glavnog tužitelja Tužilaštva BiH.

Kajganić je ranije vijeću izložio svoj program i strategiju rada.  „U zadnjih godinu dana sam bio v.d. i mogao sam od početka da sagledam stanje u Tužilaštvu i akcentiram sve sto je problematično, te sagledam kako poboljšati situaciju” rekao je i dodao kako Tužilaštvo BiH ima najbolje kapacitete u BiH, budžet, najveći broj tužilaca te da je bitno kapacitete na pravilan način koristiti.

“Ključni problem je bio narušen kredibilitet u javnosti, a jedan od razloga je bio i nekorištenje TCMS sistema. Ja sam uspostavio da se to koristi i da se tužioci raspodjele u dvije grupe prema afinitetima”, kazao je Kajganić.

Nakon toga je govorio o odjelima Tužilaštva BiH te je za Odjel za ratne zločine kazao sljedeće: “Moj fokus rada je bio da se pokušaju ispuniti ciljevi za procesuiranje predmeta ratnih zločina, jer strategija predviđa da se predmeti završe do kraja 2023. Ipak, to je teško, jer je strategija kasnila i u svom usvajanju. Ključni problem je što su osumnjičena lica nedostupna, jer su u nekim drugim zemljama te pokušavamo koristeći podršku međunarodnog mehanizma da unaprijedimo međunarodnu saradnju da te predmete procesuiramo. Cilj je neke predmete prenijeti u zemlje gdje se nalaze osumnjičeni zločinci. Insistiram da radimo na najtežim predmetima i najsloženijim, a da se manje složeni prenose na entitetske nivoe i nivoe Brčko distrikta. Nećemo biti opsjednuti brojem, već kvalitetom predmeta”, dodao je Kajganić.

On kaže kako je donio uputstvo o objavljivanju dispozitiva na stranici Tužilastva da svi mogu da vide šta je Tužilaštvo radilo, da vidi dokaze i zna kolilo je složen predmet. “Teško je poslije 30 godina procesuirati događaje, dosta je okolnosti koje nas ometaju ali ćemo nastaviti. Tu sam izvršio određene kadrovske promjene i smatram da već daju rezultate. Insistiram da sve naše izvještaje i probleme delegiramo stalnoj komisiji pri VSTS-u kako bismo dobili korektivni mehanizam i postupali po zaključcima stalne komisije. Nismo odustali od rada na predmetima koje se odnose na ekshumacijama, jer smo dužni osigurati dokaze”, rekao je on.

Kada je u pitanju Odjel za kriminal Kajaganić kaže kako nije opterećen statistikom, niti brojem optužnica. “Nije mi bitno statistikom biti bolji od prethodnih godina, već je bitan kvalitet predmeta. Sada se bavimo najviše predmetima koji se bave kriminogenim aplikacijama, tu sam oformio tim od osam najboljih tužilaca i smatram da smo uradili pravi posao. Čak smo preko 10 policajaca lišili slobode. Sve policijske agencije imaju u svojim redovima one povezane sa aplikacijama te ću raditi na kadrovskom jačanju Odjeljenja za istragu i zaštitu svjedoka, da zaštitimo istragu. Kada su u pitanju curenja informacija tu sam se bazirao u dijelu programa da ću raditi na provođenju svih koraka za koje smatram da će spriječiti curenje informacija, jer to šteti svim istragama koje se provode”, rekao je on.

Kandidat za glavnog tužioca Tužilaštva BiH je dodao i da mu se u javnosti zamjera jer nije “riješio sve probleme, te da nije tu zbog funkcije”. Najavio je i podizanje optužnica vezanih za Sky aplikaciju, kao i za ubistvo načelnika kriminalističke policije Radenka Bašića u Prijedoru.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti