22.07.2024.
HomeNovostiPokrenuta disciplinska istraga protiv Kajmakovićeve

Pokrenuta disciplinska istraga protiv Kajmakovićeve

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH pokrenula je disciplinsku istragu protiv državnog tužioca Diane Kajmaković, koja je nedavno stavljena na crnu listu SAD zbog korupcije i povezanosti sa kriminalnim organizacijama, potvrđeno je federalnim medijima.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH nedavno je glavnoj disciplinskoj tužiteljki Aleni Kurspahić dostavilo dokumentaciju koja se odnosi na Kajmakovićevu.

Kajmakovićeva je, kako je nedavno navedeno iz američkog Ministarstva finansija, “flagrantan primjer korumpiranog državnog tužioca BiH, povezanog sa kriminalnim organizacijama, o čemu svjedoči komunikacija koju je imala sa kriminalcima podsredstvom kriptovanih aplikacija, kao i drugi načini pomaganja i zaštite kriminalaca u vršenju teških krivičnih djela”.

“Kao dio širih aktivnosti na suzbijanju organizovanog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražioci su analizirali privatnu komunikaciju vođenu posredstvom kriptovanih aplikacija za razmjenu poruka. Kriminalci koji su koristili ovaj kanal komunikacija spominjali su Kajmakovićevu, koja je radila na nekim od istraga u vezi sa ovim aktivnostima. Kao podršku trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmakovićeva je pomagala prikrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja, te je na druge načine pomagala nezakonite aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Također je pokušala blokirati istragu u vezi sa pojedincima iz kriminalnog miljea sa kojima je očigledno sarađivala”, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija SAD.

Prema njihovim riječima, Kajmakovićeva je na ovaj način konstantno podrivala demokratiju i vladavinu prava u BiH, a mjere koje je OFAC preduzeo u ovom slučaju, još jednom potvrđuju posvećenost SAD stabilnosti i prosperitetu BiH, jer se odnose na osobu koja ima ključnu ulogu u omogućavanju korupcije u zemlji.

“Ovo je četvrti set mjera koje OFAC preduzima u skladu sa ovom Uredbom, a mjere su usmjerene protiv lica koja su, između ostalog, odgovorna za, ili su učestvovala u korupciji ili podrivanju demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu”, saopštili su nedavno iz Kabineta za odnose s javnošću američkog ministarstva.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti